Als UWV toestemming verleent de arbeidsovereenkomst op te zeggen hoeft werkgever niet de (volledige) opzegtermijn te hanteren want er is immers toch geen loonbetalingsplicht meer na 104 weken ziekte. Is dat wel zo? Rondom twee jaar ziekte van een medewerker bestaan nogal wat misverstanden. Advocaat arbeidsrecht Pascal Besselink legt uit hoe het wel zit.
Als een werknemer ziek is heeft hij, gedurende maximaal 104 weken (bij een loonsanctie zelfs gedurende maximaal 156 weken), recht op loon tijdens ziekte. Dat recht heeft de werknemer niet als hij niet meewerkt aan door de bedrijfsarts gegeven adviezen. Deze regels gelden ook als sprake is van situatieve arbeidsongeschiktheid / een arbeidsconflict.
Mantelzorg heeft een prominente plaats in het leven van ruim 4,4 miljoen Nederlanders. Iedereen kan mantelzorger zijn. In Nederland combineert een op de vier werkenden zijn of haar baan met mantelzorgtaken. Het zal je vast niet verbazen dat mantelzorgtaken het leven én de productiviteit van een werknemer beïnvloeden. Wil jij de werkende mantelzorgers in jouw organisatie ondersteunen? Lees dan hier hoe je dat het beste kunt doen.
Als je als werkgever verzuimt alternatieve geschillenbeslechting in te zetten kan je dat soms duur komen te staan, zo leert deze recente uitspraak maar weer waarin werkgever ontbinding van de arbeidsovereenkomst verzocht vanwege vermeend verwijtbaar handelen en een verstoorde arbeidsverhouding.
Hoe schadelijk het schenden van privacy kan zijn voor een werkgever, werd deze maand duidelijk bij de rechter. Een zaak daar draaide om de bemoeienis van een groothandel uit Zoetermeer met persoonlijke beslommeringen van de financieel directeur. De schade: zestigduizend euro die de werkgever moest betalen aan deze werknemer.
In het vierde kwartaal van 2022 werden 56 van elke duizend werkdagen gemist wegens ziekte. Dit is meer dan dezelfde periode in voorgaande jaren. In de meeste sectoren steeg het verzuim ten opzichte van het voorgaande jaar, waarbij de overheid de grootste stijging kende. Dat meldt het CBS.
Heeft u een pensioengerechtigde werknemer in dienst? Let op! Op dit moment geldt voor werkgevers bij ziekte van de pensioengerechtigde werknemer een loondoorbetalingsplicht van 13 weken. Vanaf 1 juli 2023 wordt deze periode verkort naar 6 weken. Voor werknemers die op 1 juli 2023 al ziek waren, blijft de termijn van 13 weken gelden. Veel werkgevers zijn niet op de hoogte van de verkorte loondoorbetalingsplicht bij pensioengerechtigde werknemers. Dit bleek ook uit een recent arrest van het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch.
Bij een ziekmelding mag je als werkgever geen vragen stellen over de gezondheidstoestand van een werknemer. Maar wat mag je wel vragen en verwerken? En wat mag je vragen als het gaat om een arbeidsongeval of een verkeersongeval? En wat als je twijfelt of de werknemer wel echt ziek is?
Zieke werknemers moeten volledig meewerken aan hun re-integratie. Als ze zich niet houden aan hun re-integratieverplichtingen, kunnen werkgevers als pressiemiddel de loondoorbetaling opschorten of stopzetten. Een ingrijpende maatregel, die niet zomaar mag worden opgelegd. Zo oordeelde onlangs ook de kantonrechter van de Rechtbank Midden-Nederland.
Waar in het verleden organisaties zich vooral concentreerden op verzuimbeheersing, is de laatste jaren een andere trend merkbaar: een vitaliteitsbeleid voeren met als doel werknemers fysiek en mentaal fit te houden. Daar zijn verschillende redenen voor.