Werkgevers krijgen de loonkosten vergoed van oudere en langdurig zieke werknemers, die minstens 52 weken werkloos waren voor ze in dienst kwamen. De regeling gaat in op 1 juli 2009 en geldt voor personen die op deze datum 55 jaar of ouder zijn.
Werkgevers maken te weinig gebruik van verzekeringspakketten voor ziektepreventie, -verzuim en re-integratie die brancheorganisaties hun aanbieden. De Branchemonitor 2008 van onderzoekbureau MarketConcern Van Spaendonck laat dit zien.
Artikel 7:629 BW stelt dat de werkgever verplicht is 70 procent van het loon door te betalen bij arbeidsongeschiktheid, tenzij de werknemer zijn ziekte met opzet heeft veroorzaakt. Hoe zit het echter wanneer de CAO de werknemer recht geeft op een aanvulling van dat loon en de werknemer ziek thuis zit wegens een zaalvoetbalblessure?
Hoewel arbeidstherapie regelmatig wordt ingezet als re-integratietraject, bestaat er veel onduidelijkheid over de vraag wat arbeidstherapie precies is en wat de effecten daarvan zijn. Hiervoor is een handig instrument ontwikkeld: de Werkwijzer Arbeidstherapie van STECR.
Het overnemen van de kosten bij ziekteverzuim van jongeren zorgt er nauwelijks voor dat werkgevers kansarme jongeren een leerwerkbaan aanbieden. Dit schrijft staatssecretaris Aboutaleb van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in een brief aan de Tweede Kamer.
Vandaag is de Week van de Chronisch Zieken gestart met het Symposium Samen Werken aan Werk. In het hele land organiseert het UWV Informatiemarkten, workshops en ontmoetingen met werkgevers voor mensen met een chronische ziekte of andere arbeidsbeperking. De boodschap: een beperking hoeft geen belemmering te zijn om een uitdagende baan te vinden.
Als werkgevers mensen met een arbeidshandicap aannemen, dan is dat vooral uit oogpunt van maatschappelijk ondernemen: meer dan de helft (53 procent) noemt dit als belangrijkste reden.Dit blijkt uit de jaarlijkse enquête onder bezoekers van de UWV Werkgeverscongressen. Bijna 2.000 werkgevers hebben de enquête ingevuld.
Een op de tien werknemers in Europa is een keer thuisgebleven vanwege een depressie. Dat blijkt uit een online peiling van de European Depression Association bij meer dan 7.000 Europeanen, zo meldt De Volkskrant.
Minister Kamp van Sociale zaken en Werkgelegenheid voelt er niets voor de loondoorbetalingsplicht voor kleine werkgevers te verkorten. Sinds de loondoorbetalingsplicht is verlengd van één naar twee jaar (104 weken) is het langdurige ziekteverzuim gedaald en stromen minder werknemers de WIA in. Dat wil Kamp graag zo houden.
Werkgevers blijven verantwoordelijk voor de WGA-uitkeringen aan hun (ex-)werknemers tot maximaal 10 jaar na toekenning. De publiek verzekerde werkgever betaalt hiervoor een gedifferentieerde WGA-premie aan de Belastingdienst. Sinds de invoering van de WIA kan een werkgever echter ook kiezen voor een private financiering van dit WGA-risico, het zogenaamde eigenrisicodragerschap.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling