Ziekteverzuim door te zware werknemers kost jaarlijks 600 miljoen euro. Daarvan komt het grootste gedeelte voor rekening van mensen die lijden aan ernstig overgewicht (ruim 400 miljoen), zo meldt het AD.
De arbeidsproductiviteit in Nederland kan met 2,2 procent – ofwel 125.000 arbeidsjaren - stijgen als werkgevers en verzekeraars nauwer samenwerken in programma’s die de gezondheid en het welzijn van werknemers en hun gezinnen stimuleren.
Werknemers met risicovolle hobby´s moeten zelf de financiële kosten op zich nemen als het misgaat. Het is onterecht dat werkgevers voor deze kosten moeten opdraaien. Dat is de boodschap die verschillende brancheorganisaties de komende tijd opnieuw op de agenda willen zetten.
Eind 2011 volgden bijna 230.000 personen in Nederland een re-integratietraject dat werd aangeboden door een gemeente. Dat waren ruim 17.000 minder dan een jaar eerder zo blijkt uit cijfers van het CBS.
De kans dat de Ziektewet per 1 januari 2014 wordt aangescherpt, is niet erg groot. De nodige leden van de Eerste Kamer voelen zich niet meer gebonden aan het Lenteakkoord, aldus het Financieele Dagblad. Naast SP, PvdA en PVV keren nu ook GroenLinks en de eenmansfractie van Jan Nagel zich tegen het wetsvoorstel Modernisering Ziektewet. Samen zijn zij goed voor een meerderheid in de Senaat.
Een stratenmaker wordt tijdens zijn werk aan het hoofd geraakt door een mobiele kraan. Hij stelt dat hij op lichamelijk en sociaal gebied tot weinig meer in staat is en ontvangt een schadevergoeding. De verzekeraar ontdekt echter op internet dat hij nog steeds zeer actief is op sportief gebied en vordert de gedane betaling terug.
Een werkgever vordert ontbinding van de arbeidsovereenkomst wegens gewichtige redenen en stelt een budget van € 2.500 beschikbaar aan de werknemer voor coaching of loopbaanadvies. De werknemer is het niet eens met dit ontbindingsverzoek. Hij stelt in zijn verweer dat de werkgever onterecht geen rekening heeft gehouden met zijn psychische klachten en overspannenheid.
Met het opheffen van de arbeidsongeschiktheidskas is sinds 1 januari 2011 ook de uniforme premie voor de Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO) vervallen. Tegelijkertijd met het vervallen van de WAO-premie behoort ook het eigenrisicodragerschap voor de WAO tot de verleden tijd.
Als een werkgever zijn werknemer geen urenuitbreiding geeft vanwege diens langdurige ziekte, maakt hij hiermee een direct onderscheid in de zin van de Wet Gelijke Behandeling op grond van Handicap of Chronische Ziekte.
Werklozen die langdurig ziek zijn moeten voortaan ander, vergelijkbaar werk zoeken voordat zij in de Ziektewet kunnen komen. Deze groep komt nu al in de Ziektewet als zij hun eigen werk niet meer kunnen doen. Vaak zijn er echter wel mogelijkheden om de langdurig zieken aan een andere baan te helpen.