Een werknemer is niet langer geschikt voor zijn eigen arbeid. Volgens de bedrijfsarts en de UWV-verzekeringsarts kan hij wel passende arbeid verrichten. Echter, de huisarts en psychiater vinden dat de man niet in staat is te re-integreren. Naar wie luistert de rechter?
Volwassen Nederlanders bewegen steeds vaker voldoende. Groepen die achter blijven zijn ouderen, allochtonen, chronisch zieken, mensen met zittend werk en middelbare scholieren. Uit cijfers van TNO blijkt dat 68 procent van de volwassenen en 47 procent van de jongeren in 2008 voldoende bewoog. Staatssecretaris Jet Bussemaker van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) presenteerde de cijfers tijdens het jubileumcongres van het Nederlands Instituut Sport en Bewegen (NISB).
Tijdens een bedrijfsuitje loopt een werkneemster letsel op. Zij houdt de werkgever aansprakelijk en eist een schadevergoeding. De Hoge Raad is het eens met het het hof en vindt dat de werkgever zich niet als een goed werkgever heeft gedragen.
U hoeft niet alle kleine teruggaven in het kader van de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (ZVW) in de loonadministratie te verwerken. U mag ook dit jaar weer bepaalde teruggaven netto doorbetalen aan uw werknemers. Dat besloot de staatssecretaris van Financiën in het kader van de administratieve lastenvermindering.
Sinds 3 mei 2009 hebben WIA-gerechtigden recht op loonaanvulling tijdens levensloop of vut. Ook is geregeld dat een WIA-gerechtigde vrijgesteld is van de WIA-verplichtingen tijdens verlof, prepensioen of pensioen.
Niet alle werknemers die zich naar aanleiding van een arbeidsconflict ziek melden, hebben recht op loon op grond van artikel 7:629 BW. Het recht op loon op grond van dit artikel bestaat immers alleen als een werknemer arbeidsongeschikt is ten gevolge van ziekte.
Vaak melden werknemers zich ziek na ruzie met de baas. Volgens Peter-Jan Smits van de arbodienst Arboduo moeten werknemers na een arbeidsconflict met conflictverlof in plaats van zich ziek te melden. Hij zegt dat in het blad Ondernemen!
Uit Zwitsers onderzoek blijkt dat zo'n 15 procent van het kantoorpersoneel ziek is doordat ze zich vervelen op hun werk. Een dergelijke bore-out is het tegenovergestelde van een burn-out, want daarbij worden mensen ziek door teveel werk. Dat melden GezondheidsNet en DAG.
Als een werknemer na 104 weken nog steeds arbeidsongeschikt is voor zijn eigen functie stopt de verplichting tot loondoorbetaling, ook al heeft de medewerker in de tussentijd ander passend werk gedaan. Dit geldt niet als het nieuwe werk expliciet wordt bedongen en wordt vastgelegd in een nieuwe arbeidsovereenkomst.
De Raad van State adviseert negatief over het plan van staatssecretaris Aboutaleb van SZW om mensen in de bijstand met behoud van een uitkering aan het werk te zetten. Het hoogste adviesorgaan van de regering vindt dat Aboutaleb de Eerste Kamer onder onverantwoordelijke druk zet.