Medewerkers die op het werk slachtoffer zijn geworden van agressie hebben vaker last van een slechte gezondheid dan niet-slachtoffers. Verder zijn de slachtoffers van geweld op de werkvloer minder tevreden over het werk en sneller op zoek naar een andere baan. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Mensen die in 2013 met de Ziektewet (ZW) te maken krijgen, worden gekort op de hoogte en de duur van de uitkering. Heeft u als werkgever veel ex-werknemers in de Ziektewet, dan moet u vanaf 2013 hogere ZW-premies betalen. Het kabinet heeft met deze strengere regels onlangs ingestemd. Het advies ligt nu bij de Raad van State.
De meeste werkgevers zijn voorlopig nog niet van plan om over te stappen op de werkkostenregeling. Slechts 11 procent gaat deze fiscale regeling toepassen met ingang van 1 januari 2012, gevolgd door nog eens 12 procent per 1-1-2013. Dit komt naar voren in een onderzoek onder bijna 200 organisaties dat is uitgevoerd door HRpraktijk.
Een arbeidsongeschikte werkneemster wordt na weigering van mediation ontslagen. Zij verweert zich vervolgens in kort geding op het opzegverbod tijdens ziekte, vernietigt de opzegging en vordert loondoorbetaling. Maar wanneer is iemand ‘ziek’?
Zowel de werkgever als de zieke werknemer zijn verplicht zich in te spannen voor de re-integratie. Doet een werkgever te weinig moeite, dan kan dat na twee jaar ziekte leiden tot een loonsanctie door het UWV. Een werknemer kan ontbinding van de arbeidsovereenkomst aanvragen als hij vindt dat de werkgever te weinig doet aan zijn re-integratie.
Het deskundigenoordeel van het UWV als second opinion kan afhankelijk van de omstandigheden meer waarde hebben dan het oordeel van de bedrijfsarts.
Ruim 16.000 bedrijven voorzien momenteel hun werknemers dagelijks van fruit op het werk. Dit komt overeen met 20 procent van het totaal aantal bedrijven in Nederland met meer dan 10 werknemers.
Het VU medisch centrum heeft een methode ontwikkeld die een zieke werknemer met stressklachten sneller en veiliger weer aan het werk helpt.
Een werknemer is niet langer geschikt voor zijn eigen arbeid. Volgens de bedrijfsarts en de UWV-verzekeringsarts kan hij wel passende arbeid verrichten. Echter, de huisarts en psychiater vinden dat de man niet in staat is te re-integreren. Naar wie luistert de rechter?
Volwassen Nederlanders bewegen steeds vaker voldoende. Groepen die achter blijven zijn ouderen, allochtonen, chronisch zieken, mensen met zittend werk en middelbare scholieren. Uit cijfers van TNO blijkt dat 68 procent van de volwassenen en 47 procent van de jongeren in 2008 voldoende bewoog. Staatssecretaris Jet Bussemaker van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) presenteerde de cijfers tijdens het jubileumcongres van het Nederlands Instituut Sport en Bewegen (NISB).