Dat de wachttijden bij het UWV zijn opgelopen in de laatste jaren, is geen nieuws. Al voor de uitbraak van Covid-19 was het lastig om voldoende verzekeringsartsen in te zetten voor de beoordeling van de WIA- en Ziektewet-uitkeringen. Door een enorme werkdruk in de periode erna, de beoordeling en de betaling van de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid, is de achterstand enkel verder toegenomen.
Vier in plaats van vijf dagen werken. In het VK leverde deze proef positieve gezondheidseffecten als minder stress en een veel lager ziekteverzuim op. Minister Van Gennip ziet echter weinig in een één-op-één toepassing ervan in Nederland zo bericht Binnenlands Bestuur.
De initiatieven om verzuim te voorkomen missen vaak hun doel. Juist de kwetsbare groepen worden doorgaans niet bereikt. Hoe zorg je als organisatie wel voor een effectieve verzuimpreventie? Een online verzuimpreventieplatform kan hier een belangrijke rol in spelen.
Verzuim is een hardnekkig probleem voor veel werkgevers. Hoewel werknemers begin 2023 minder verzuimden dan in dezelfde periode in 2022, is het verzuimpercentage met 5,7% nog altijd hoger dan voorgaande jaren. Langdurig verzuim kun je niet altijd voorkomen, maar goede verzuimbegeleiding geeft wel meer kans op vlotte re-integratie. De stappen uit Wet verbetering poortwachter helpen je daarbij.
Vanaf de eerste dag dat een medewerker ziek is, begint voor de werkgever de loondoorbetalingsverplichting te lopen. Een zorgvuldige verwerking van de ziekmelding is dus essentieel. Om ziekmeldingen zoveel mogelijk op dezelfde manier af te handelen en misverstanden te voorkomen, moeten medewerkers weten waar, wanneer en hoe ze zich ziek moeten melden. De afspraken die je hierover maakt met je medewerkers, neem je op in het verzuimprotocol, ook wel verzuimreglement genoemd.
Een werknemer wil een maagverkleining ondergaan. Volgens de leidinggevende is dit een cosmetische ingreep en moet de werknemer hiervoor vakantiedagen of onbetaald verlof opnemen. Maar de praktijk is genuanceerder.
Nadat de bedrijfsarts de probleemanalyse heeft opgesteld gaan werkgever en werknemer samen aan de slag om het Plan van aanpak voor re-integratie te maken. In deze video vertelt mr. Petra Kroon, docent van de online cursus Zieke werknemers en Poortwachter, waar je allemaal rekening mee moet houden bij het opstellen van dit Plan van aanpak.
Als je medewerker ziek wordt, krijg je te maken met de Wet verbetering poortwachter. Die schrijft de stappen voor die je moet nemen voor een succesvolle re-integratie. Maar onderweg kunnen zich allerlei situaties voordoen die bijzondere aandacht vragen. Is dit blog licht arbeidsrechtadvocaat Maurits van Buren er een paar uit.
Rond ziekte en re-integratie van medewerkers speelt zo veel wet- en regelgeving dat je makkelijk het overzicht kan verliezen. Toch zijn de rechten en plichten die je echt moet kennen op het moment dat je medewerker ziek wordt, goed te overzien. In dit blog lees je waar je op moet letten als je medewerker zich ziekmeldt en je vervolgens samen aan de re-integratie gaat werken.
Soms wordt een medewerker niet (snel) beter en is terugkeer naar de eigen functie niet realistisch meer. Dan komen onder andere tweede spoor en einde dienstverband in zicht. Zowel in het eerste als in het tweede ziektejaar zijn er een paar belangrijke momenten. In dit blog lees je waar je op moet letten.