Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil dat werkgevers een actievere rol spelen bij het vinden van een nieuwe baan voor met ontslag bedreigde werknemers. Er zijn negen projecten gestart en hiervoor heeft het ministerie twee miljoen euro beschikbaar.
Volgens een enquête van Holland Fit doet zeventig procent van de organisaties in meer of mindere mate aan gezondheidsmanagement. De helft van de organisaties trekt minder dan vijftig euro uit per werknemer. Holland Fit, aanbieder van fitheidsprogramma’s, vraagt zich daarom af of werkgevers de vitaliteit van hun medewerkers wel serieus nemen.
In plaats van na twee ziektejaren ontslag geven, kan er ook voor gekozen worden dit op een later tijdstip te doen. De eigenrisicodrager WGA heeft daarmee een extra handvat om aan het roer bij re-integratie te blijven en kan daarmee veel geld besparen, zo meldt Wegéon.nl.
Verdenkt u sommige werknemers ervan dat zij zich ‘strategisch’ ziekmelden na een EK-wedstrijd? Dan kunt u nu een zogenaamd EK-abonnement nemen waarbij de dag na de wedstrijd een controleur bij de ‘zieke’ langskomt.
Personen die de premie van hun zorgverzekering niet betalen, krijgen het aan de stok met het College voor zorgverzekeraars (CVZ). Sinds 15 maart j.l. is CVZ ook actief met het opsporen van mensen, die nog geen zorgverzekering hebben afgesloten. Werkgevers zijn verplicht mee te werken aan het opsporen en aanmanen van mensen zonder zorgverzekering.
Werkgevers kunnen zelf blijven kiezen hoe ze zich verzekeren tegen het risico dat werknemers gedeeltelijk arbeidsgeschikt raken. Ze kunnen dit bij een private verzekeraar blijven doen of via een publieke verzekering bij UWV (Uitvoeringinstituut Werknemersverzekeringen).
Tweederde van de loopbaangerichte werknemers in Nederland leeft op zo’n manier dat ze grote gezondheidsrisico's lopen. De baantjesjagers hebben een ongezondere levensstijl dan mensen die promotie wat minder belangrijk vinden.
Vanaf 1 januari 2010 kunnen werkgevers het financieel risico van de Werkhervattingsregeling Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA) niet meer bij het UWV verzekeren, maar zijn verplicht over te stappen naar een verzekeraar. Tot die tijd kunt u vrijwillig uit het publieke bestel stappen, iets wat slechts 20 procent van de werkgevers heeft gedaan, terwijl het voor de meeste van hen financieel aantrekkelijk zou zijn om nu al over te stappen.
Als de werknemer niet meer kan terugkeren in zijn eigen functie of een andere passende functie binnen of buiten de (eigen) organisatie dan zijn de volgende twee opties mogelijk:
Een re-integratiebedrijf, een arbodienst of bedrijfsarts, een loopbaancoach, een outplacementbureau of opleidingsinstituut kan zich onderscheiden met het Blik op Werk Keurmerk. Werkgevers weten dan dat zij met een deskundige met een kwaliteitsgarantie in zee gaan.