U moet een re-integratiedossier bijhouden en een re-integratieverslag opstellen bij langdurig arbeidsverzuim van een werknemer. Daarnaast moet u met de werknemer na één jaar ziekte het re-integratietraject tot dan toe evalueren. In dit artikel leest u aan welke eisen het re-integratiedossier, het re-integratieverslag en de eerstejaarsevaluatie moeten voldoen. Ook schenkt het artikel aandacht aan enkele punten waarop u moet letten bij het opstellen van de verschillende documenten.
Via de arbeidsvoorwaarden kunt u arbeidsverzuim terugdringen. Collectieve arbeidsovereenkomsten (cao’s) bevatten in toenemende mate dergelijke prikkels, maar ook in een eigen arbeidsvoorwaardenregeling kunt u prikkels opnemen om het verzuim terug te dringen. Deze regeling mag niet strijdig zijn met een cao en moet u goed laten keuren door de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging.
We krijgen de vraag natuurlijk regelmatig: "Wat is de meerwaarde om met een re-integratiebureau in zee te gaan in geval van een langdurig zieke medewerker"? In deze blog geven we daar gedeeltelijk inzicht in, maar roepen we ook op dit verder aan te vullen.
Een werknemer wordt na een diensverband van ruim 3,5 jaar op staande voet ontslagen. Hem wordt verweten – ondanks herhaaldelijke waarschuwingen – vele malen te laat op zijn werk te zijn gekomen, onder invloed van drugs en/of alcohol.
De Eerste Kamer is akkoord gegaan met aanpassing van ZW en WIA om de kosten van ziekte en arbeidsongeschiktheid van zogenaamde flexwerkers terug te dringen. Het wetsvoorstel omvat een pakket aan maatregelen om werkgevers te stimuleren zieke flexwerkers weer aan het werk te krijgen. De aanpassingen hebben alleen betrekking op werknemers waarvoor geen loondoorbetalingsverplichting van een werkgever geldt en om die reden in de Ziektewet terecht komen. Het gaat hierbij vooral om uitzendkrachten en werknemers met een bepaalde tijd contract van wie het contract bij ziekte niet verlengd wordt.
Door de vergrijzing dreigen de Ziektewet, de Werkloosheidswet, de Arbeidsongeschiktheidswet en de Nabestaandenwet onbetaalbaar te worden. Deze wetten moeten dus worden aangepast. Daarvoor pleit minister Henk Kamp van Sociale Zaken in de Volkskrant.
HR-functionarissen verwachten dat de aandacht voor gezondheidsbeleid ondanks de economische crisis zal groeien. De nadruk zal steeds meer verschuiven naar gezondheids- en vitaliteitsprogramma’s, ook al daalt het ziekteverzuim bij veel bedrijven – een neveneffect van de crisis.
In vergelijking met voorgaande jaren verzuimden Nederlanders op het werk in 2010 minder. Het totale verzuim nam af tot 3,8 procent. De dag met het minste verzuim in 2010 was 2 augustus, op 3 december was het verzuim het hoogst. Dat blijkt uit een analyse van ArboNed van de verzuimcijfers, gebaseerd op de ruim 70.000 aangesloten werkgevers en 1,3 miljoen werknemers.
In de eerste week van de Olympische Spelen is het aantal verzuimmeldingen gedaald. Zes op de duizend werknemers hebben zich ziek gemeld. Normaal melden acht op de duizend werknemers zich in de zomermaanden ziek. Het verschil kan worden verklaard door het feit dat werknemers zich steeds minder ziekmelden als gevolg van de economische onzekerheid.
Een werkgever mag niet zelf vaststellen of de werknemer na een ziekmelding wel of niet arbeidsongeschikt is. Dit is voorbehouden aan een bedrijfsarts. De werkgever mag niet zonder toestemming van de werknemer ziektedagen als vakantiedagen aanmerken.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling