Een aantal uitspraken van de Hoge Raad tonen aan dat de werkgeversaansprakelijkheid niet ophoudt bij een veilige werkplek. U kunt uw werknemers nog zo’n goede werkplek volgens de wettelijke regels bieden, als er buiten die werkplek een ongeval met een werknemer plaatsvindt, dan kunt u toch aansprakelijk worden gesteld. Ook al heeft u op die situatie geen invloed. Goed werkgeverschap moet u namelijk altijd betrachten.
Vorig jaar heeft het Europese Hof zich uitgelaten over het recht van werknemers op opbouw van vakantiedagen tijdens ziekte gelet op de Arbeidstijdenrichtlijn 2003/88. De uitkomst van deze uitspraak kan aanzienlijke gevolgen hebben voor Nederlandse werkgevers. Enkele adviezen.
Bij arbeidsverzuim door ziekte gaat het om een van de uitingsvormen van negatieve energie. Als u sterk stuurt op dat verzuim, kan het best dat u het halveert. De negatieve energie kan dan echter op een andere manier toch de kop op steken. Mensen zijn bijvoorbeeld wel aanwezig, maar lopen de kantjes eraf of stellen zich negatief op. Er is dan sprake van mentaal verzuim.
Met een goed fraudebeleid minimaliseert u de kans op fraude bij verzuim in uw organisatie. Voor dit beleid geeft u aan wanneer sprake is van fraude, wat de sancties zijn en hoe u fraude tegengaat. Het is belangrijk dat u aan uw werknemers duidelijk maakt wanneer hun verzuimgedrag frauduleus is. Ook moeten ze weten dat u dit niet tolereert en dat u het bestraft.
Ieder mens heeft iets waarin hij uitblinkt. Precisie, verantwoordelijkheid, creativiteit of technisch inzicht. Een talent dus. Het is aan u, werkgever, de kunst om dat talent in te zetten en te laten schitteren. Staat u open voor een Wajonger? U staat er niet alleen voor, want de overheid geeft u in de vorm van subsidies en advies extra hulp.
Het is maar in een van de tien gevallen mogelijk om verzuim te voorspellen. Er zijn echter wel factoren die de kans op verzuim vergroten. Het gaat dan bijvoorbeeld om de groepen werknemers waar u mee te maken heeft, de stijl van leidinggeven en de bedrijfscultuur. U kunt verzuim voorkomen door deze factoren te inventariseren en na te gaan of er verbetering mogelijk is.
Vroeger was 'sociale zekerheid' min of meer een vaste kostenpost. Tegenwoordig kunt u veel meer invloed uitoefenen op de kosten en baten van de sociale zekerheid voor hun organisatie. Dit geldt ook voor uw verzuimbeleid. Zeker gezien de economische crisis is het belangrijk dat u zo goed mogelijk gebruik maakt van de mogelijkheid om hier kosten te besparen.
Een zieke werknemer is voor de werkgever een kostenpost. Die kosten moet u niet onderschatten, zeker wanneer sprake is van een langdurig verzuim. Denkt u maar aan de loondoorbetalingplicht en de kosten, die u moet maken voor de re-integratie van de zieke werknemer. Als de ziekte is veroorzaakt door een derde, kunt u gebruikmaken van het zogenoemde regresrecht (of verhaalrecht). U kunt dan de loonkosten verhalen op de veroorzaker van de ziekte. Hoe werkt dit regresrecht?
Het is snel gezegd: er heerst hier een verzuimcultuur! Maar… wat is een verzuimcultuur? Wat hiermee bedoeld wordt, is volstrekt onduidelijk. Dat hiermee een negatieve kwalificatie wordt afgegeven over de werknemers en hun gedrag is wel duidelijk. Opvallend is dat deze uitspraak alleen wordt gedaan door mensen die zeggen geen deel uit te maken van dit verschijnsel. Met andere woorden: het wordt waargenomen door externe waarnemers, die het gedrag van een groep diskwalificeren.
Verzekeren, is dat nou wel altijd nodig? Nee, natuurlijk niet. Maar de vraag is: wanneer wel en wanneer niet? Welke risico’s moet u absoluut afdekken en wat kunt u best zelf voor u rekening nemen? Om u een handje te helpen, zetten we de grootste misverstanden over verzekeringen op een rij.