Een docent valt vanwege stress uit bij zijn werkgever. En kan niet meer re-integreren in de oude functie aldus werknemer en werkgever. Ook een andere functie binnen de organisatie is volgens de werkgever niet aan de orde en biedt de werknemer dan ook een outplacementtraject elders aan. Daar gaat hij bij wijze van re-integratie aan de slag voor een klas met kinderen met PDD-Nos en ADHD. Het ontslag dat daarop na twee jaar volgt is volgens de rechter kennelijk onredelijk. De werkgever heeft niet aan zijn re-integratieverplichtingen voldaan is de uitspraak. Bovendien is hij weinig empatisch geweest.
U kon tot en met 2012 een werkloze of gedeeltelijk arbeidsgeschikte een onbetaalde proefplaatsing aanbieden van drie maanden. Per 1 januari jl. is dat tot twee maanden teruggebracht. Die periode geeft u de tijd om uw twijfels over het functioneren van de werknemer wel of niet weg te nemen.
Betrokkenen bij een re-integratie tweede spoor traject willen uiteraard zo snel mogelijk het optimale resultaat bereiken. En wat dat is, dat bepalen ze voor aanvang van het traject met elkaar. In de zoektocht naar een goede re-integratiepartner, wordt vaak gevraagd naar de resultaten en uitplaatsingspercentages van het betreffende reintegratiebureau. Maar is dat wel zo'n zinvolle vraag?
Er is momenteel veel te doen rondom de quotumregeling waarmee mensen met een beperking aan betaald werk moeten worden geholpen. Werkgeversorganisaties zijn tegen, kennisinstituten twijfelen aan het effect. Wanneer wordt een werknemer precies aangemerkt als arbeidsgehandicapt?
De quotumregeling waarmee staatssecretaris Jetta Klijnsma mensen met een beperking aan betaald werk wil helpen, roept stevige reacties op. Werkgeversorganisaties zijn tegen, kennisinstituten twijfelen aan het effect. Bedrijven zoals ABN AMRO zoeken inmiddels zelf al naar wegen om arbeidsgehandicapten een plek in de organisatie te bieden.
Klantgerichtheid, we komen het overal tegen. Helaas komen wij in ons dagelijks leven ook vaak een gebrek aan klantgerichtheid tegen, met de nodige negatieve gevolgen. Laten we eens ingaan op klantgerichtheid binnen de uitvoer van re-integratie.
Als een werknemer door ziekte niet in staat is zijn eigen werk (lees: de bedongen arbeid) te verrichten, maar hij wel andere passende arbeid kan verrichten, dient de werkgever andere passende arbeid aan te bieden en moet de werknemer deze arbeid aanvaarden. Het kan gebeuren dat de werknemer die andere passende arbeid verricht opnieuw uitvalt wegens ziekte. In dat geval rijst regelmatig de vraag of de verrichte passende arbeid de nieuwe bedongen arbeid is geworden.
Er is een nieuwe overheidsprikkel om het ziekteverzuim terug te dringen. Na de Wet verbetering Poortwachter, de WIA en de twee jaar verplichte loondoorbetaling bij ziekte van vaste werknemers, is in Den Haag de Modernisering Ziektewet aangenomen. Hiermee moet de toenemende arbeidsongeschiktheid van flexibele arbeidskrachten worden gestuit. Voor grote bedrijven wachten ingrijpende veranderingen maar ook uitdagingen. “Als je het goed doet, word je beloond.”
U wilt verzuimklachten bij uw werknemers voorkomen door ze aan te zetten tot veiliger en gezonder gedrag. Hoe zorgt u ervoor dat ze hieraan meewerken?
Als een werknemer helemaal niet meer kan werken, kan hij mogelijk aanspraak maken op een IVA-uitkering. U mag het bedrag van deze uitkering aftrekken van de loondoorbetaling. Hoe dit precies werkt en wat de IVA verder inhoudt, leest u in dit artikel.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling