Dagelijks komen wij in contact met werkgevers die te maken krijgen met een zieke werknemer. Zodra de terugkeer op de werkplek langer lijkt te duren dan een paar dagen, ontstaan er vaak allerlei vragen over ziekteverzuim en re-integratie. In deze blog reiken wij u de top 5 van de meeste gestelde vragen én antwoorden aan. Als uw vraag er niet tussentijd, beantwoorden wij hem graag voor u!
Volledige arbeidsongeschikte werknemers komen óf in aanmerking voor een IVA-uitkering, óf een WGA-uitkering. De IVA is voor werknemers die duurzaam arbeidsongeschikt zijn. Wie niet duurzaam arbeidsongeschikt is, ontvangt een WGA-uitkering. Het UWV bepaalt voor welke uitkering uw (ex-)werknemer in aanmerking komt. Het is voor u als werkgever van groot belang om na te (laten) gaan of deze beschikking wel terecht is, want de criteria die het UWV hiervoor hanteert zijn erg onduidelijk. Een WGA-toekenning betekent voor de werkgever zeer hoge kosten, terwijl een IVA-toekenning uw onderneming niets kost.
In de praktijk kom ik heel veel bedrijven tegen die vol enthousiasme beginnen aan re-integratie 1e spoor. De medewerker is na een lang ziekbed weer herstellende en enthousiast, de bedrijfsarts werkt een keer mee en het plan ligt klaar.
In de leeftijdsgroep van 26 tot en met 30 jaar heeft één op de zes laagopgeleide werknemers burn-outklachten. Gemiddeld is dit in deze leeftijdsgroep één op de acht werknemers. Dit blijkt uit onderzoek dat TNO op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) heeft uitgevoerd.
Eind vorig jaar is de Wet beperking ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid vangnetters (BeZaVa) door de Eerste Kamer aangenomen. De wet, beter bekend als de modernisering van de Ziektewet, wordt gefaseerd ingevoerd in 2013, 2014 en 2016. De premie 2014 wordt gebaseerd op de uitkeringslasten in 2012.
Werkgevers die eigen risico dragen voor de Ziektewetuitkering van hun werknemers en zelf verantwoordelijk zijn om de uitkering te berekenen, krijgen de tijdelijke mogelijkheid om voor maximaal drie maanden de berekening kosteloos over te laten aan het UWV.
Na FFector on tour weet ik het zeker: bedrijfsartsen bestaan niet echt. Het is A.I. ofwel Artificial Intelligence of Nederlands gezegd Kunstmatige Intelligentie. x
Deze week bracht de FNV naar buiten dat er veel klachten gekomen zijn over het omgaan met medische informatie bij ziekmeldingen. Medische informatie is iets waar zeer zorgvuldig mee omgegaan moet worden. Laat daar geen discussie over bestaan. Maar wat is zorgvuldig en wat niet?
“Ik zie de aanpak van psychosociale arbeidsbelasting als één van de grote uitdagingen waar we de komende jaren voor staan. Om te voorkomen dat mensen ziek worden van de werkdruk. Om te zorgen dat mensen gezond, en met plezier, door kunnen blijven werken.”
Het UWV beleeft turbulente tijden. De organisatie heeft te maken met fusies en reorganisaties, en verandert op alle fronten onder invloed van de digitalisering van de dienstverlening. Daarbovenop moeten de 18.000 werknemers voortdurend meebewegen met de politieke actualiteit. Onrust en dynamiek lijken – kortom – meer regel dan uitzondering. Uitdagingen genoeg voor HR, zo leert een gesprek met Martin Harms, directeur HRM: “Ik vind dat we trots mogen zijn op het feit dat we steeds die beweging weten te maken en steeds weten aan te sluiten bij de zaken die de politiek belangrijk vindt. Die trots moeten de medewerkers meer gaan voelen. Daarmee wil ik aan de slag.”
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling