Werkgevers zijn verplicht om zieke werknemers te re-integreren en zieke werknemers zijn verplicht om daaraan mee te werken. Werkgevers ervaren deze re-integratieplicht vaak alsof zij aan de goden zijn overgeleverd; voor hen is het volstrekt onduidelijk of zij voldoende re-integratie-inspanningen verrichten. De belangen zijn groot, want het UWV kan na twee jaar een loonsanctie opleggen als de re-integratie-inspanningen als onvoldoende worden beoordeeld. Gevolgen: de werkgever moet de zieke werknemer dan nog eens 52 weken loon betalen en re-integreren.
Een onderneming wisselt na 3 jaar van arbodienst. Het UWV heeft ten aanzien van een zieke werknemer van de onderneming beslist dat door de onderneming niet aan de re-integratieverplichting is voldaan. Het UWV legt de onderneming vervolgens een loonsanctie op. De onderneming houdt de nieuwe arbodienst hiervoor aansprakelijk. Klopt dit?
Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV) heeft de gemiddelde WGA- en ZW-premies bekend gemaakt die werkgevers vanaf 2014 moeten afdragen voor vaste en tijdelijke werknemers die de Ziektewet (ZW) en Regeling werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten (WGA) instromen.
In het eerste half jaar van 2013 is het ziekteverzuim gedaald van 4.1 procent in 2012, naar 3.8 procent nu. Ook de verzuimduur is gedaald van 23 dagen naar 21 dagen. Het percentage werknemers dat aangeeft weleens ziek naar het werk te gaan, steeg van 56 procent in 2012, naar 66 procent nu. Dat blijkt uit een analyse van 365/ArboNed, gebaseerd op ruim 1 miljoen werknemers.
Het Sociaal Akkoord zorgt ervoor dat 125.000 mensen met een arbeidsbeperking de komende jaren bij een reguliere werkgever worden geplaatst. Er komen 100.000 extra gegarandeerde banen in het bedrijfsleven en 25.000 bij de overheid. Staatssecretaris Jetta Klijnsma van SZW toont zich tevreden met de garantstelling voor de extra banen in het sociaal akkoord.
Staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma laat iedereen met een Wajong-uitkering de komende jaren herkeuren. Alleen jongeren die blijvend niet kunnen werken mogen de uitkering voor jong-gehandicapten behouden. Wie wel kan werken valt onder de Participatiewet waar werkgevers arbeidsplaatsen voor beschikbaar moeten stellen.
De laatste tijd ben ik op zoek geweest naar goede verzuimzekeringen voor een paar MKB’ers, en daar word je niet vrolijk van. Ik ben erachter gekomen dat de meeste verzuimverzekeringen traditioneel van aard zijn, en weinig ruimte overlaten aan de ondernemerschap van de ondernemer. Die uiteindelijk ook nog eens eindverantwoordelijk is voor een goed verzuimbeleid.
Één op de drie Nederlanders krijgt in zijn/haar leven kanker, waarvan 40 procent bij diagnose tussen de 5 tot 64 jaar is. Daarmee is de kans dat bedrijven op de werkvloer met kanker worden geconfronteerd aanzienlijk. Reden voor KWF Kankerbestrijding om de ‘Bewuste Werkvloer’ te lanceren, een programma waarmee werkgevers het onderwerp kanker binnen hun bedrijf bespreekbaar kunnen maken.
Bedrijven die met veel tijdelijke krachten werken lopen in verband met de modernisering van de Ziektewet (ZW) het risico vanaf 2014 hogere lasten te krijgen. Bereid u dus terdege voor op de veranderingen, want hoe hoger het ziekteverzuim is binnen uw organisatie, hoe hoger de sectorpremie wordt.
Gehoorschade onder werknemers blijft ook in 2012 de meest gemelde beroepsziekte bij het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten. De Nationale Registratie Beroepsziekten 2012 toont aan dat 43,7 procent (2822 gevallen) van alle gemelde beroepsziekten in 2012 klachten aan het gehoor betrof. In 2011 lag dat percentage nog op 39,5. In 2010 op 41,6.