De duels van Oranje tijdens het WK voetbal in Brazilië leiden niet tot toenemend ziekteverzuim. De oplopende Oranjekoorts wordt in goed overleg tussen werkgevers en werknemers getemperd.
Hoe hoog het verzuim is in het bedrijf, is bij de ondernemer vaak wel bekend. Maar wat dit verzuim hem kost, niet. 90 Procent van de ondernemers weet niet wat verzuim kost of wat het verlagen van verzuim kan opleveren. Dit blijkt uit een onderzoek van ArboNed onder ruim 2.300 werkgevers, met een omvang tot 500 werknemers.
Doorgaans kijken we naar verzuim vanuit het perspectief van HR en in het HR-taalgebruik. Maar wanneer we met een ‘Lean’ bril naar deze materie kijken, zien we ineens nieuwe mogelijkheden om te demedicaliseren en verspilling van inzetbaarheid te voorkomen. De aangescherpte privacy-wetgeving van het CBP helpt ons hierbij. In dit artikel de vijf fasen die bij Lean centraal staan en toepasbaar zijn op processen van verzuim en inzetbaarheid.
De Belastingdienst laat weten dat middelgrote of grote werkgevers die hun eigenrisicodragerschap (ERD) voor de ZW willen beëindigen, per 1 januari 2015 rekening moeten houden met een hoger premiedeel ZW-flex.
Hoewel werkgevers in Nederland in internationaal perspectief veel verplichtingen hebben om hun werknemers gezond te houden, wordt in ons land meer uitgegeven aan ziekte en arbeidsongeschiktheid dan in andere landen. Dit suggereert dat er ruimte is voor verbeteringen. Dat schrijven Rob Euwals, Daniel van Vuuren en Bas ter Weel in de CPB Policy Brief ‘Werken in goede gezondheid’.
Het kabinet heeft het besluit goedgekeurd waarin per 1 januari 2015 een meer risicodekkende ziektewetpremie wordt vastgelegd voor (middel)grote werkgevers die na een periode van eigenrisicodragen terugkeren naar het UWV. Het besluit wordt voor advies aan de Raad van State gestuurd.
In een brief aan de Tweede Kamer heeft minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de introductie van een terugkeerpremie aan per 1 januari 2015 voor werkgevers die na een periode van eigenrisicodragerschap ZW (ERD-ZW) terugkeren naar de publieke verzekeraar UWV. De hoogte van de terugkeerpremie is nog niet bekend.
Het ziekteverzuim in Nederland is in 2013 gedaald tot 3,9 procent. Dit is het laagste verzuimpercentage sinds de start in 1996 van de huidige waarneming aldus het CBS. De horeca heeft het laagste verzuimpercentage. Verder geldt hoe groter het bedrijf, hoe hoger het ziekteverzuim.
Werkgeversorganisaties vinden het voorstel om de verhoging van de zorgpremie voor werkgevers te compenseren met lastenverlichting elders maar niks. Zij stellen dat het plan van minister Schippers van Volksgezondheid ‘onacceptabel’ is.
89 procent van de werkgevers in Nederland heeft of hanteert geen verslavingsbeleid binnen de organisatie. Toch verwacht bijna de helft van de werkgevers (48%) dat verslaving een onderliggend productiviteitsprobleem is binnen de eigen organisatie. Dit blijkt uit onderzoek van de private verslavingszorginstelling SolutionS onder werkgevers en HR-verantwoordelijken in Nederland.