De premiedifferentiatie is niet van toepassing op eigenrisicodragers. Zij dragen het risico van de uitkeringen immers al zelf. Ook eigenrisicodragers moeten echter in de periode vanaf 2014 tot 2016 de gedifferentieerde WGA-flex-premie betalen.
Wanneer een werknemer meent recht te hebben op doorbetaling van het loon bij ziekte en een vordering bij de rechter instelt, dient deze vordering vergezeld te gaan van een deskundige verklaring. De deskundige wordt benoemd door het UWV en zal vaak een arts maar soms ook een arbeidsdeskundige zijn. Wat nu als de werkwerknemer in zijn loonprocedure een verklaring of een uitdraai van zijn medisch dossier van de huisarts overlegt, waaruit zijn arbeidsongeschiktheid is af te leiden? Rechters kunnen hier wisselend over oordelen.
Werkgevers die eigenrisicodrager (ERD) zijn voor de Ziektewet krijgen hun bankgarantie van Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV) terug. Deze bankgarantie is namelijk sinds 1 juli 2014 niet meer nodig.
Het percentage ziekteverzuim in de eerste helft van dit jaar is met 3,8 even hoog als vorig jaar. De gemiddelde verzuimduur nam toe van 24 dagen in 2013 naar 26 dagen nu. Opmerkelijk is de toename van het stressgerelateerde verzuim. 10 procent van de verzuimdagen heeft te maken met stress. Dit is 8 keer meer dan in 2009. Dit blijkt uit cijfers van ArboNed die gebaseerd zijn op gegevens van 1,1 miljoen werknemers.
Door de economische crisis gaan relatief minder langdurig zieken weer aan het werk. Dit effect is het sterkst bij de vangnetters. Relatief meer langdurig zieken vragen een WIA-uitkering aan. De kans op een WIA-uitkering is echter niet toegenomen. Het UWV vervult de poortwachtersfunctie net zo als voor de crisis. Dit blijkt uit het UWV Kennisverslag 2014-2.
Na een ramp ontwikkelt een deel van de getroffenen ernstige posttraumatische stressklachten. Anderhalf jaar later hangen deze klachten opmerkelijk genoeg sterker samen met werkstress, dan met de traumatische ervaringen tijdens de ramp.
Van de Nederlandse werknemers ervaart 23% een te hoge en 5% zelfs een veel te hoge werkdruk. Van de laatste groep meldt 44% zich wel eens ziek vanwege de ervaren werkdruk. Gegeven een gemiddelde verzuimduur van 24 dagen komt het verzuim ten gevolge van een (veel) te hoge werkdruk neer op bijna 3,5 miljoen werkdagen per jaar. Meer grip op werkdruk betekent dus meer grip op ziekteverzuim, zo leert onderzoek van Integron waar deze cijfers uit voortkomen.
Griep of verkoudheid is bij alle leeftijdsgroepen verreweg de meest genoemde reden voor verzuim. Bij ouderen zijn vaker dan bij jongeren ook langdurige aandoeningen de reden. Bij werknemers zonder langdurige aandoening verschilt het ziekteverzuim weinig naar leeftijd zo blijkt uit cijfers van het CBS.
Ouderen van wie de WW-uitkering is afgelopen of van wie de loongerelateerde WGA-uitkering stopt kunnen onder voorwaarden een IOW-uitkering krijgen. De voorwaarden om in aanmerking te komen voor een uitkering Wet inkomensvoorziening oudere werklozen (IOW) zijn gewijzigd.
Werkgevers mogen het volledige loon van een werknemer stopzetten, als deze weigert passende arbeid te verrichten. Dat heeft de Hoge Raad op 6 juni 2014 geoordeeld. De loonsanctie ziet dus niet alleen op de uren die de werknemer ten onrechte niet werkt. Dit oordeel maakt een eind aan de onduidelijkheid die lange tijd op dit punt heerste.