“Een door de werkgever ingehuurde bedrijfsarts doet teveel wat werkgevers willen en rommelt soms met privacygegevens. Dat vindt niet alleen de FNV, maar is ook de strekking van het SER-advies Toekomst arbeidsgerelateerde zorg,” zo meldt de vakbeweging. In het advies worden belangrijke knelpunten in het huidige systeem door werkgevers en werknemers benoemd en erkend.
Volgens recente peilingen verkeert één op de tien huishoudens in financiële problemen. Er bestaat een kans dat ook u werknemers heeft met schulden, of aan wie loonbeslag is opgelegd. Die problemen worden vaak meegenomen naar het werk. En niet zelden lopen de zorgen zo hoog op dat mensen zich ziek melden. Hoe kunt u juist deze medewerkers ondersteunen?
Het verzuim onder werkzame Nederlanders is gedaald ten opzichte van vorig jaar zo blijkt uit onderzoek van Flycatcher onder 1200 werkende Nederlanders van 18 jaar en ouder. Verder komt naar voren dat verzuim direct wordt beïnvloed door betrokkenheid en werkdruk en dus niet alleen afhankelijk is van ziekte of gezondheidsproblemen.
Als internationaal concern heeft Cargill te maken met wetgeving in 67 landen. Dat weerhoudt het voedingsmiddelenconcern er niet van om voor Europa één HR business service center te ontwikkelen in Bulgarije. Global doen wat global kan, al blijft er ook een lokale HR-organisatie over. “HR is bij Cargill vooral strategisch. We centraliseren waar mogelijk, of outsourcen.” Bij Robidus bijvoorbeeld…
Steeds meer organisaties kiezen ervoor zelf het voortouw te nemen bij verzuimbegeleiding. Met de leidinggevenden in de hoofdrol. Zij krijgen de regie bij de verzuimaanpak van hun medewerkers, en van medewerkers wordt verwacht dat ze verantwoordelijkheid voor hun eigen gezondheid nemen. Die aanpak kan gunstige effecten hebben op de onderlinge betrokkenheid in teams, het verzuimgedrag en de verzuimcijfers. Als iedereen goed in z’n rol zit tenminste.
De trend is al jaren dat het ziekteverzuim stijgt tijdens de feestdagen. Dit jaar zal het verzuim waarschijnlijk nog hoger oplopen dan voorheen. Er komen namelijk verschillende cyclische factoren samen die elk zorgen voor meer ziektemeldingen. Zo ontstaat in 2014 de perfecte storm voor een hoog ziekteverzuim.
De regels voor de begeleiding van langdurig zieke werknemers zijn veel te ingewikkeld voor kleine werkgevers. Dat blijkt uit onderzoek van GfK onder ruim duizend kleine ondernemingen. Het gebrek aan kennis leidt tot boetes die kunnen oplopen tot een compleet jaarsalaris per zieke werknemer. Wat nog oploopt omdat ook subsidies worden misgelopen.
Het stelsel rondom de Ziektewet en WGA kan per 1 januari 2016 eerlijker en eenvoudiger voor werkgevers. Dat stelt verzekeringsmakelaar en risico-adviseur AON in een brief aan minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Naar alle waarschijnlijkheid stijgt de basispremie in de zorg in 2015. De oorzaak van de stijging komt doordat werkgevers te veel hebben meebetaald aan de zorgpremie en daarvoor wettelijk moeten worden gecompenseerd. Ook het overhevelen van zorgtaken naar de gemeenten speelt een rol.
De premiedifferentiatie is niet van toepassing op eigenrisicodragers. Zij dragen het risico van de uitkeringen immers al zelf. Ook eigenrisicodragers moeten echter in de periode vanaf 2014 tot 2016 de gedifferentieerde WGA-flex-premie betalen.