Het ziekteverzuim van werknemers in Nederland is in 2014 gedaald tot 3,8 procent. Dit is het laagste verzuimpercentage sinds 1996. Het lage ziekteverzuim van de laatste jaren houdt mogelijk verband met de economische situatie. Ook draagt de milde griepgolf aan het begin van 2014 bij aan het lage verzuimpercentage in dat jaar.
Het percentage mantelzorgers onder werkenden stijgt. Werkenden die met mantelzorg beginnen, verminderen hun arbeidsduur niet vaker dan anderen. Wel stijgt het verzuim van werkenden na het oppakken van mantelzorg. Dat is vooral zo als de zorg al minstens twee jaar duurt.
"Het wetsvoorstel Doorwerken na de AOW-gerechtigde leeftijd brengt schade toe aan de arbeidsmarkt," concludeert Maurice Limmen, voorzitter van het CNV. "Dit wetsvoorstel van het kabinet maakt gepensioneerde werknemers nog weer een stuk goedkoper dan andere werklozen: dit leidt onontkoombaar tot verdringing."
De Verzamelwet Sociale Zaken & Werkgelegenheid 2015 bevat een belangrijke aanpassing ten aanzien van de wachttijd voor de Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO). De verkorte wachttijd van vier weken geldt per 1 januari 2015 niet meer voor WAO’ers met een dienstverband.
Preventie en werken aan duurzame inzetbaarheid zijn belangrijke prioriteiten voor het kabinet. Dit is een verantwoordelijkheid van de werkgever én de werknemer. Het kabinet richt zich op concrete maatregelen die de dienstverlening in de bedrijfsgezondheidszorg en de reguliere zorg moeten verbeteren. De werkgever houdt de regie over het verzuimbeleid en moet preventiebeleid voeren in zijn bedrijf. Helaas krijgt de werkgever hiervoor onvoldoende middelen aldus risicoadviseur en verzekeringsmakelaar Aon.
Een werknemer vordert loondoorbetaling wegens ziekte. De bedrijfsarts oordeelt dat werknemer niet in staat is tot verrichten eigen werk. De werkgever trekt oordeel eigen bedrijfsarts in twijfel, maar vraagt geen second opinion aan. De rechter verwerpt het verweer van werkgever dat werknemer geen deskundigenoordeel UWV heeft overgelegd en wijst loonvordering toe.
Door de WGA-flex en WGA-vast een jaar later samen te voegen, betalen werkgevers in 2016 gemiddeld 30% meer premie aan het UWV dan nodig zou zijn. Dat stelt verzekeringsmakelaar en risico-adviseur Aon op basis van berekeningen naar aanleiding van een brief van minister Asscher. Daarin vraagt hij de Tweede Kamer om uitstel voor de invoering van het hybride stelsel voor de WGA-flex. Werkgevers hebben tot 1 april de tijd om eigenrisicodrager te worden.
Carnaval is ten einde. Het was weer een geslaagd feest, voor velen zelfs zo geslaagd dat ze een extra dag nodig hadden om bij te komen en dus niet op het werk verschenen. Inmiddels heeft iedereen de bank weer verruild voor een normale werkomgeving. De impact van het verzuim is groot, maar dringt bij veel organisaties nog niet door… Wat zijn die verborgen kosten, hoe kan een organisatie ze beperken en hoe zorgt een organisatie ervoor dat het verzuim minder wordt?
De werkneemster werkt bij een apotheek die 24 uur per dag open is. De apotheek wordt ’s nachts overvallen waarna de werkneemster vanaf de eerste verdieping uit het raam springt. In eerste aanleg wijst de rechtbank de vordering tot schadevergoeding af waarvan de werkneemster in hoger beroep gaat.
De loondoorbetalingsplicht bij ziekte is een zware last voor werkgevers. De doorbetaling bij ziekte moet daarom terug van twee naar één jaar, stellen de werkgeversorganisaties in ‘Kansrijk’ een groeiagenda voor het mkb ‘Kansrijk’, waarbij de werkgever de premielasten voor het eerste halfjaar voor zijn rekening neemt en de werknemer voor het tweede.