Werkgevers benutten heel veel premies en subsidies rond sociale verzekeringen niet. Een gemiddelde organisatie ontvangt 0,7% van de loonsom aan subsidies, kortingen etc . Terwijl uit de Robidus benchmark blijkt dat voor een gemiddelde organisatie 1,1% mogelijk is. Bij een gemiddelde loonsom van vijftig miljoen euro, laat een bedrijf per jaar zo 200.000 euro liggen.
Voorkomen is beter dan genezen. In de transitie naar zelforganisatie binnen ZuidZorg is hier gelukkig aandacht voor. De teams krijgen een verzuimtraining aangeboden en worden uitgenodigd om afspraken met elkaar te maken. En daar komen dan weer leuke en originele ideeën uit rondom preventie.
Niet de werkgever wordt verantwoordelijk gehouden maar de arbeidsdeskundige. Hierdoor kunnen arbeidsdeskundigen voor hoge kosten komen te staan, zo blijkt volgens de Nederlandse Vereniging van Arbeidsdeskundigen (NVvA) uit een recente hoger beroep uitspraak van het Gerechtshof in Den Haag.
De privacywetgeving – privacy van de zieke werknemer – zorgt ervoor dat bepaalde informatie niet beschikbaar is voor de Casemanager. Vaak terecht, want uiteindelijk is een Casemanager géén arts. Voor een goede Casemanager blijft er genoeg te doen. Als regisseur van het proces bewaak je niet slechts dat de verschillende betrokkenen tijdig in beweging komen, maar zie je er ook op toe dat de juiste stappen worden gezet.
Regelmatig tot in de late uurtjes doorwerken op kantoor is zeer slecht voor de gezondheid, met name voor vrouwelijk medewerkers. Vrouwen die meer dan zestig uur per week werken hebben drie keer meer kans op het krijgen van diabetes, kanker en hartziekten.
Ook tijdens een periode van arbeidsongeschiktheid kan de werknemer vakantiedagen opnemen. Soms is de bedrijfsarts van oordeel dat de voorgenomen vakantie een negatief effect zal hebben op het re-integratieproces. In dat geval kan de werkgever zijn toestemming onthouden aan het verzoek van de zieke werknemer om vakantiedagen op te nemen. Maar wat als de werknemer dan toch gewoon met vakantie gaat?
In Nederland melden zich dagelijks medewerkers ziek vanwege stress. Er wordt hier namelijk hard gewerkt: onze productiviteit is een van de hoogste ter wereld. Dit betekent vaak een (te) hoge werkdruk, waardoor stress kan ontstaan. Wat kunt u doen om werkstress tegen te gaan?
Zo’n 20 procent van de beroepsbevolking heeft een chronische aandoening en volgens de SER neemt dat aandeel de komende jaren verder toe, tot een kwart in 2030. Welke impact heeft deze ontwikkeling op de werkomgeving? Waar kun je tegenaan lopen bij de begeleiding van deze medewerkers? En wat kun je doen om hen te faciliteren en uitval te beperken of voorkomen?
Wanneer de werkgever de intuïtieve neiging krijgt om de werknemer 'even met rust te laten' is er vaak sprake van een groot risico van langdurig verzuim. Juist in die gevallen is het van belang dat in een vroeg stadium de werkhervatting ter sprake wordt gebracht. De werkgever moet dan als het ware contra-intuïtief handelen.
Organisaties hebben veel te vaak een WGA-beleid, terwijl zij een inzetbaarheidsbeleid zouden moeten hebben. Managers zeggen vaak dat zij uitval zien aankomen, maar doen daar niets aan. HR-managers beseffen onvoldoende welke rol zij kunnen spelen, terwijl werkgevers diverse instrumenten tot hun beschikking hebben.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling