Wanneer de werkgever de intuïtieve neiging krijgt om de werknemer 'even met rust te laten' is er vaak sprake van een groot risico van langdurig verzuim. Juist in die gevallen is het van belang dat in een vroeg stadium de werkhervatting ter sprake wordt gebracht. De werkgever moet dan als het ware contra-intuïtief handelen.
Organisaties hebben veel te vaak een WGA-beleid, terwijl zij een inzetbaarheidsbeleid zouden moeten hebben. Managers zeggen vaak dat zij uitval zien aankomen, maar doen daar niets aan. HR-managers beseffen onvoldoende welke rol zij kunnen spelen, terwijl werkgevers diverse instrumenten tot hun beschikking hebben.
Het parlement wil dat alle mensen met een uitkering worden beoordeeld door een keuringsarts als zijzelf, hun werkgever of een verzekeraar daartoe aanleiding zien. Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) verwacht echter dat dit pas in 2018 haalbaar is zo meldt Nu.nl
Wordt een medewerker ziek tijdens zijn vakantie, dan moet hij zich direct bij zijn werkgever ziek melden. Over de ziektedagen die geen vakantiedagen zijn, betaalt de werkgever het loon door. De aanspraak op vakantie wordt niet met de ziektedagen verminderd. Wel kan bij schriftelijke arbeidsovereenkomst of bij cao worden overeengekomen dat dagen waarop de werknemer niet werkt wegens ziekte, worden aangemerkt als vakantiedagen. Dit mag echter niet onbeperkt.
Zzp’ers ervaren minder werkdruk en hebben minder vaak burn-outklachten dan werknemers. Ook zijn ze meer bevlogen, vinden ze hun werk gevarieerder en willen ze langer doorwerken en denken dit ook goed aan te kunnen. Wel voelen zelfstandig ondernemers zich vaker fysiek zwaar belast. Dit melden TNO en CBS in een vergelijkend onderzoek in samenwerking met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid naar de duurzame inzetbaarheid van zzp’ers en werknemers.
De kennis van Nederlandse ondernemers en HR-verantwoordelijken in het MKB over de regels voor langdurig verzuim schiet danig tekort. Slechts de helft weet precies welke informatie bij wie aangeleverd moet worden als een medewerker (langdurig) ziek is. Ook weten veel ondernemers niet wat ze wel en niet mogen vragen als een medewerker zich ziekmeldt. Door dat gebrek aan kennis lopen MKB’ers onnodige financiële risico’s: de kosten van een langdurig zieke medewerker kunnen over een tijdsbestek van twaalf jaar oplopen tot 200.000 euro. Met de juiste maatregelen zijn fraude en onnodige kosten echter goed te voorkomen.
Een zieke werknemer kan de werkgever behoorlijk op kosten jagen. Deze kosten zijn grotendeels te voorkomen door te sturen op de inzetbaarheid van personeel.
Een arbeidsongeschikte medewerker betekent voor een bedrijf in het MKB het verschil tussen winst en verlies. Dat stelt de meerderheid (55 procent) van Nederlandse ondernemers en HR-verantwoordelijken in het MKB. Ook heeft ruim de helft van de organisaties te maken gehad met een langdurig arbeidsongeschikte medewerker. Toch worden de risico’s van langdurige arbeidsongeschiktheid nog altijd onderschat en schiet de kennis van MKB’ers over de geldende wetgeving tekort.
Het verzuim onder winkelpersoneel is in 2015 met meer dan 30 procent gestegen tot een gemiddelde van 5,9 procent. Werknemers ervaren zware druk door wegblijvende klanten en een onzekere toekomst. Dat blijkt uit het landelijke onderzoek ‘Verzuim Retail 2015’ van ziekteverzuimspecialist Capability dat bij ruim 8.000 bedrijven de arbodienstverlening uitvoert.
Het verzuim in het Martini Ziekenhuis in Groningen lag met 5,5 te hoog. Mede door het programma Sterk in je Werk is dat gedaald tot zo’n 3,5 procent. Daarmee is het Martini Ziekenhuis de nummer twee op de benchmarklijst van STZ-ziekenhuizen qua verzuim. Een gesprek over jongeren als vergeten verzuimgroep, de ‘pinot gris’ en de plicht van medewerkers om zelf over inzetbaarheid na te denken. ‘In de zorg moet de patiënt steeds meer regie nemen, dat geldt ook voor medewerkers. Je moet niet wachten tot de organisatie iets voor je doet.’