Bij 70 procent van de langdurige ziekmeldingen spelen - naast gezondheidsproblemen - eveneens niet-medische factoren een rol zo blijkt uit cijfers van Zorg van de Zaak.
Smartphones en tablets, we zijn er uren per dag mee bezig. Ook onder werktijd neemt het gebruik steeds verder toe. Voor tijd- en plaatsonafhankelijk werken doen deze devices wonderen, maar veelvuldig gebruik kan leiden tot nek-, schouder-, rug-, pols- en hoofdpijnklachten. De ‘tabletnek’, waar dit symptomen van zijn, is allang geen zeldzaam verschijnsel meer. Hoe voorkom je de opmars van deze hedendaagse blessure?
“Hoe dring ik het verzuim in mijn organisatie terug?” Het is een vraag die ik krijg van veel klanten. Sterker nog: er is vrijwel geen werkgever die niet met dat vraagstuk worstelt. ‘Hoe minder verzuim, hoe beter’ is natuurlijk het credo, alleen al uit financieel oogpunt. Met een beetje pech draagt u als werkgever tot wel 12 jaar lang de kosten van verzuim en arbeidsongeschiktheid.
Op psychische problemen rust nog steeds een taboe, zeker op het werk. Maar steeds meer mensen - en dus werknemers - hebben er last van. Hoe herkent u de ‘stresskippen’ in uw organisatie? En vooral: wat kunt u doen om hen te helpen?
Door de samenvoeging van de WGA-vast en -flex per 1 januari jl. is er onzekerheid ontstaan over het WGA risico. Gevolg is dat premies stijgen. En niet alleen het financieringsrisico wijzigt, ook neemt de WIA-instroom voor het eerst sinds jaren weer toe. Kortom, er verandert het nodige op het terrein van de WGA. In deze webinar-video bespreken we de belangrijkste consequenties en krijgt u tips.
Moet ik ook eigenrisicodrager worden voor de Ziektewet en WGA? Het verbaast mij niets dat ik deze vraag steeds vaker krijg. Werkgevers horen van alle kanten dat eigenrisicodragerschap (ERD) dé manier is om de kosten van arbeidsongeschiktheid en verzuim te beperken. Die kosten stijgen razendsnel. Werkgevers zijn er op dit moment gemiddeld zo’n 6% van hun loonsom aan kwijt.
Sommige mensen hebben zulke specifieke banen dat het lastig te bepalen is in welke mate iemand arbeidsongeschikt is. Het kan gaan om een zeer specialistische functie of om een voor de werknemer gecreëerde baan die je elders niet kunt vinden. Bij WIA beoordelingen ontstaan in dit soort situaties dan ook bijna altijd discussie
Werkgevers vinden 104 weken loon doorbetalen bij ziekte lang. Een groter schrikbeeld is de mogelijke start van nóg een nieuwe periode van 104 weken loondoorbetaling. Dat kan als de zieke werknemer langer dan vier weken zijn eigen of nieuw bedongen werk heeft verricht en wéér ziek wordt. Dit overkwam een schoonmaakbedrijf. Hoe was de zaak en wat daarvan te leren?
Werknemers in de horeca bleven in 2016 het minst ziek thuis, werknemers in het openbaar bestuur het meest. De verschillen in verzuim hangen samen met de arbeidsomstandigheden in een bedrijfstak, kenmerken van de werknemers, en de bedrijfsgrootte. Zo heeft het lagere verzuim in de horeca er onder meer mee te maken dat er naar verhouding veel jonge werknemers in deze bedrijfstak werkzaam zijn. Dit meldt het CBS op basis van een publicatie over de verschillen in ziekteverzuim tussen bedrijfstakken.
‘Huisarts moet paprika voorschrijven, geen pillen’, zo las ik met heel veel herkenning dit opiniestuk in NRC Next*. Ik ben er namelijk van overtuigd dat de focus in het re-integratieproces nog teveel ligt op medicatie en dat er weinig aandacht is voor een gezonde leefstijl. Wat mij betreft is het hoog tijd voor demedicalisering van het proces en daarmee dus een bredere kijk op het herstel van de zieke werknemer.