Als je de begeleiding van verzuimende medewerkers niet strak organiseert loop je onnodige risico’s, vindt Erik Koers. Bij Blokker krijgen medewerkers vanaf dag 1 van hun verzuim dagelijkse aandacht, mede dankzij samenwerking met een professionele partner.
De aanbevelingen in het rapport van de commissie Borstlap gaan niet ver genoeg om het aantal mensen met een arbeidsongeschiktheidsuitkering terug te dringen. Dat meldt Robidus, dienstverlener op het gebied van sociale zekerheid. Robidus maakt zich verder vooral druk om de praktische uitvoerbaarheid van de aanbevelingen die vandaag zijn gedaan aan het kabinet.
Hoe ziet het traject van arbeidsongeschiktheid en re-integratie eruit? Wat zijn de verplichtingen en de mogelijkheden? Arbeidsrechtadvocaat en docent Arbeidsrecht bij HR Academy, Marjolein Gobes, vertelt in deze video wat de te nemen stappen zijn en wat de loondoorbetalingsverplichting precies behelst.
Waar mag je als werkgever bij een ziekmelding naar vragen en welke gegevens mag je registreren? Marjolein Gobes, advocaat bij Van Diepen Van der Kroef Advocaten en docent HR Academy legt in deze video uit wat je als werkgever volgens de wet op privacy, AVG, wel en niet kan vragen en registreren.
Jaarlijks overlijden ruim 3000 mensen aan de gevolgen van blootstelling aan gevaarlijke stoffen op het werk. Met de juiste preventieve maatregelen is dit te voorkomen. Het ontbreekt bij veel bedrijven en bij preventiemedewerkers in bedrijven aan kennis om dit op een goede manier aan te pakken. De Nederlandse Vereniging voor Arbeidshygiëne (NVvA) heeft daarom een informatieblad opgesteld met tips en tools speciaal voor preventiemedewerkers om beroepsziekten door gevaarlijke stoffen te voorkomen.
Voordat een werknemer aanspraak kan maken op een WIA-uitkering geldt een wachttijd van 104 weken. Dit betekent dat – in de meeste gevallen – na twee jaar arbeidsongeschiktheid recht op een WIA-uitkering ontstaat. Er zijn situaties denkbaar waarin de periode tussen de eerste ziektedag en de toekenning van een WIA-uitkering langer dan twee jaar is.
Stressklachten en burn-outs komen steeds vaker voor. Een derde van het ziekteverzuim in Nederland wordt veroorzaakt door stress. In het mkb is verzuim door stress zelfs de nummer één reden van ziekmelding. Een medewerker is bij stressklachten of een burn-out vaak langer ziek. Het kan lastig zijn om uw medewerker weer gezond en gelukkig aan het werk te krijgen. Voorkomen blijft altijd beter dan genezen. Wat kunt u als werkgever doen om stress bij uw medewerkers te voorkomen?
Partners, kinderen en andere naasten hebben invloed op hoe en hoe snel medewerkers bij verzuim hun werk hervatten. Veel minder duidelijk is hoe die invloed precies werkt. Terwijl die kennis goed zou kunnen helpen om ook het thuisfront in stelling te brengen bij herstel en preventie. Vanuit de Academische Werkplaats Arbo Unie/UMCG is hier een onderzoek naar gestart.
In 2018 zijn er 3.854 meldingen van beroepsziekten door 761 bedrijfsartsen geregistreerd in de Nationale Beroepsziekteregistratie. De meest gemelde beroepsziekten zijn psychische aandoeningen en aandoeningen aan het houding- en bewegingsapparaat.
Vorig jaar heeft een griepepidemie ons land ongeveer 1,3 miljard euro gekost. De kosten voor ziekteverzuim waren in 2018 ruim twee keer zo hoog als in 2017. In maart van dit jaar meldde ArboNed dat het ziekteverzuim opnieuw gestegen is. Met het aanbreken van de herfst is ziekteverzuim voor werkgevers en managers een terugkerend thema. Een structurele oplossing is welkom.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling