Bij terugkeer naar de werkvloer leeft bij verschillende werkgevers de wens om de temperatuur van hun medewerkers te meten in verband met het coronavirus. Maar mag dit zomaar in het kader van de privacy? En zo ja, onder welke voorwaarden?
Wat is regres? Wat levert het voor u op en wat is verder belangrijk om te weten? Onze regresspecialist, Rosita de Mos, krijgt regelmatig vragen over haar vakgebied. Ze neemt u graag in vogelvlucht mee in de wereld van regres.
Minister-president Rutte kondigde vorige week een verlenging van de coronamaatregelen aan. Onder meer sportaccommodaties, horeca en kinderopvang blijven dicht tot en met 28 april. Mensen worden opgeroepen om binnen te blijven en waar mogelijk thuis te werken. De maatregelen hebben een enorme impact op ondernemers en de bedrijfsprocessen worden onder de loep genomen in deze onzekere tijd. De situatie brengt dan ook veel vragen met zich mee. Wat mag en kan je als werkgever?
Verschillende arbodiensten signaleren pieken in het aantal ziekmeldingen van enkele tientallen procenten. Lang niet alle ziekmeldingen zijn echter terecht zo geven de arbodiensten aan.
De adviezen van het RIVM wat betreft thuiswerken en thuisblijven als een gezinslid ziek is, zijn voor werkgevers niet altijd even goed na te volgen. Volgens FNV-woordvoerder Annika Heerekop ontvangt de vakbond telefoontjes van werknemers over weigering van calamiteitenverlof of verlies van werk.
Werkgevers kunnen vanaf 1 april 2020 compensatie aanvragen als zij een werknemer ontslaan die meer dan 2 jaar ziek is.
Voorlopig blijven we zoveel mogelijk thuis. Maar bedrijven willen na versoepeling van de maatregelen weten of hun medewerkers weer veilig aan het werk kunnen. In België gaan ze na de piek van de pandemie werknemers testen voordat die hun werk kunnen hervatten. Werkgevers betreden hiermee nieuw juridisch terrein.
Als werkgever en werknemer ruzie krijgen gedurende de re-integratieperiode, dan kan het UWV om een onafhankelijk oordeel worden gevraagd; het deskundigenoordeel. De werknemer moet eerst een deskundigenoordeel hebben, om loon te kunnen vorderen als de werkgever een loonstop heeft toegepast. De werkgever kan alleen de arbeidsovereenkomst wegens het niet meewerken aan de re-integratie laten ontbinden, met een deskundigenoordeel in de hand. Wat nu als het UWV daarbij (grove) fouten maakt? Is het UWV daarvoor aan te spreken?
Je werknemer is ziek, zit in quarantaine of andere (reis)beperkingen of kan door zorgverlof voor een naaste met corona niet werken. Wanneer moet je loon doorbetalen?
Nederland is in de greep van het coronavirus en dit merken we ook op de werkvloer. Wat kunnen werkgevers doen om de risico's op verdere verspreiding en eventuele schade te beperken? 3 tips, met speciale aandacht voor Brabant.