Werkgevers kunnen vanaf 21 december sneltests bestellen bij de overheid. Zorginstellingen hadden die mogelijkheid al, maar de NOS meldt woensdag op basis van een Kamerbrief dat over een paar weken alle bedrijven en instellingen hiervoor bij het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH) terechtkunnen.
Steeds meer werknemers kunnen niet komen werken vanwege quarantaine. Werkgevers moeten de betreffende werknemers doorbetalen maar kunnen geen beroep doen op de verzuimverzekering. Volgens AWVN speelt dat steeds meer bedrijfstakken parten zo meldt Nu.nl.
Arbo Unie signaleert een sterke toename van ziekmeldingen ten opzichte van vorige jaar in alle economische sectoren, ook in branches waar mensen vooral thuiswerken. Eerder dit jaar leidde thuiswerken juist tot opvallend lage verzuimcijfers.
TBI heeft relatief veel werknemers in zware beroepen. Actieve inzet op duurzame inzetbaarheid is daarom van groot belang. Met de introductie van TBI Vitaal creëerde de holding een afdeling die zich uitsluitend met vitaliteit en verzuimpreventie bezighoudt. Interview met Marjolein Kamp over het succes van TBI Vitaal, de specifieke uitdagingen en aandachtspunten en de toenemende urgentie van (extra) aandacht voor inzetbaarheid.
Vanaf 1 september 2021 wordt het medisch advies van de bedrijfsarts leidend bij de toets op het re-integratieverslag (RIV-toets) door UWV. Hierdoor zijn loonsancties op basis van medisch verschil van inzicht tussen de bedrijfsarts en verzekeringsarts niet meer mogelijk. Deze wetswijziging biedt werkgevers meer zekerheid over de loondoorbetalingsverplichting bij zieke werknemers. Daarnaast gaan met name kleine ondernemers profiteren van een tegemoetkoming voor de kosten van loondoorbetaling bij ziekte.
De laatste weken loopt het percentage mensen op dat zegt waarschijnlijk in de werksituatie te zijn besmet. Waar het een week eerder nog 9,5 procent was, is het deze week 11,1 procent aldus het RIVM.
De meeste werkgevers in Nederland hebben er momenteel mee te kampen: medewerkers met milde verkoudheidsklachten. Als je personeel vanuit huis werkt is het makkelijk om met zulke milde klachten gewoon door te werken. Maar bij werkzaamheden die op locatie moeten worden uitgevoerd is dit een stuk lastiger en leidt het sneller tot officieel ziekteverzuim.
Na een burn-out pak je normaal gesproken in stappen je werk weer op. De huidige situatie zorgt echter voor uitdagingen op dat gebied.
Na de forse stijging van het aantal verzuimmeldingen in de maand maart 2020 met 30%, neemt het aantal nieuwe verzuimmeldingen in april en mei fors af. Toch duurt het gemiddeld langer voordat iemand weer is hersteld. Arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare waarschuwen voor langdurend verzuim door psychische klachten als gevolg van het coronavirus en de nieuwe werksituatie. Alertheid en contact met werknemers, duidelijke kaders en op tijd hulp inschakelen van experts is het devies.
Als werkgever moet u uw poortwachtersverplichtingen nakomen, ook nu. Komt u uw poortwachtersverplichtingen niet na, dan kan UWV u verplichten het loon van uw zieke werknemer gedurende maximaal een jaar door te betalen.