Het kabinet neemt diverse maatregelen om de werkgelegenheid te behouden. Bekijk de infographic met alle tijdelijke financiële regelingen op een rij om te zien waar u voor in aanmerking kan komen.
De NOW-regeling is een week geleden aangekondigd als vervanger van de Werktijdverkorting, die daarmee direct werd afgeschaft. De details van de NOW-regeling moeten met een week oid bekend worden. In de tussentijd komt er ook al meer duidelijkheid over de regeling die het UWV moet gaan oppakken.
Het coronavirus heeft grote impact op alle werkgevers. Daarom krijgen zij van het kabinet meer tijd om arbeidscontracten voor onbepaalde tijd schriftelijk vast te leggen volgens de geldende voorwaarden. Dit is nodig om de lage WW-premie te mogen toepassen. De coulanceperiode is met drie maanden verlengd tot 1 juli 2020. Ook komt er een aanpassing van de maatregel die geldt voor meer dan 30% overwerk bovenop de contracturen.
In een aan het gerechtshof Den Haag voorgelegde zaak was een uitzendkracht tijdens zijn werk met zijn hand in een machine gekomen. Aangezien het uitzendbeding, een ontbindende voorwaarde die onder andere bepaalt dat bij ziekte het dienstverband eindigt, van toepassing was weigerde het uitzendbureau het loon door te betalen.
Arbeidsrechtjuristen keken er vol verwachting naar uit: de eerste uitspraken van kantonrechters over de cumulatiegrond. De eerste beschikkingen lijken de verwachte versoepeling in het ontslagrecht nog niet te brengen. Maar wordt het al wel duidelijker?
Sinds zondagmiddag kunnen we het niet meer ontkennen: Corona grijpt om zich heen. Niet alleen raakt dit Nederlanders op het gebied van gezondheid en veiligheid, maar de maatregelen die zijn genomen door de overheid brengen ook juridische vraagstukken met zich mee voor werkgevers en -nemers. Loonstein Advocaten zette de meest gestelde vragen voor ons op een rij en geeft antwoord.
Is jouw bedrijf zwaar getroffen door de impact van het coronavirus? Dan kun je onder bepaalde omstandigheden een beroep doen op de werktijdverkortingsregeling. Deze regeling is toepasbaar als je tijdelijk geen werk meer hebt voor (een deel) van je personeel door omstandigheden die buiten het normale ondernemersrisico vallen.
Rechters gaan niet mee in het soepeler ontslagrecht van de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB). Zo blijkt uit eerste uitspraken die BNR Nieuwsradio opvroeg bij rechtsbijstandsverleners DAS en ARAG.
Sinds de Wet Arbeidsmarkt in Balans hebben werkgevers meer mogelijkheden om een arbeidsovereenkomst te beëindigen. Ook onder deze nieuwe wet is goede dossieropbouw cruciaal. Steeds weer blijkt echter dat veel werkgevers niet weten hoe zij een goed dossier opbouwen. “Dossieropbouw vraagt in eerste instantie om lef en duidelijkheid.”
In 2018 wees de Hoge Raad een baanbrekend arrest, de Kolom-beschikking. Op basis van die uitspraak is de werkgever onder bijzondere omstandigheden een gedeeltelijke transitievergoeding verschuldigd. Na de Kolom-beschikking kwamen allerlei nieuwe vragen op, zoals de vraag of de werknemer ook recht heeft op een pro rato transitievergoeding als het salaris met minimaal 20% wordt verlaagd, terwijl de arbeidsduur niet met minimaal 20% wordt verlaagd.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling