Bijna de helft van de werkgevers die onder het sociaal akkoord vallen en geen arbeidsgehandicapten in dienst hebben, is naar eigen zeggen bereid extra maatregelen te nemen om arbeidsgehandicapten in dienst te nemen. Dit blijkt uit een door het UWV gehouden enquête waarin 4.900 werkgevers antwoord gaven op de vragen over arbeidsgehandicapten. De resultaten zijn te vinden in het UWV Kennisverslag 2014-2.
Het UWV verwacht dat er pas in 2015 een einde komt aan de groei van de werkloosheid. De hervorming van het ontslagrecht – als onderdeel van de Wet werk en zekerheid – zal het percentage door UWV af te handelen ontslagaanvragen in 2015 echter doen stijgen. Dit komt naar voren in het kersverse UWV Kennisverslag 2014-2.
Ook detacheringen gaan meetellen voor de 125.000 extra banen voor mensen met een arbeidshandicap die in het sociaal akkoord zijn afgesproken. Daarover is overeenstemming bereikt met het ministerie van SZW en de Werkkamer (een overleg waarin de VNG en de Stichting van de Arbeid afspraken maken over samenwerking tussen gemeenten en sociale partners). De detacheringen tellen mee bij de inlenende werkgever.
Op 3 juli 2014 is het ontwerpbesluit transitievergoeding openbaar gemaakt, dat na de zomer voor advies naar de Raad van State gaat. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen transitiekosten en inzetbaarheidskosten.
Op 1 juli 2015 gaat het nieuwe ontslagrecht in. Werkgevers moeten dan een ontslagvergoeding, de transitievergoeding, gaan betalen voor iedere ontslagen werknemer die langer dan twee jaar in dienst is geweest. Het is dus nu al belangrijk erop te letten bij de verlenging van bijvoorbeeld een arbeidscontract voor één jaar.
Werkgevers worden vanaf 1 januari 2015, als de Participatiewet van kracht wordt, betrokken bij de loonwaardebepaling van werknemers die niet zelfstandig het minimumloon kunnen verdienen. De loonwaardebepaling moet op de werkplek plaatsvinden.
De Quotumwet moet bedrijven met meer dan 25 werknemers dwingen arbeidsgehandicapten in dienst te nemen: honderdduizend in het bedrijfsleven, 25 duizend bij de overheid. Gebeurt dat niet, dan volgt een boete van 5.000 euro. ‘Pure chantage’ vindt de kersverse VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer. ‘Een heftig woord’ reageert staatsecretaris Klijnsma van SZW.
De Eerste Kamer heeft dinsdag 1 juli de Invoeringswet Participatiewet en de Wet maatregelen Wet werk en bijstand en enkele andere wetten aanvaard.
De recent aangenomen Wet werk en zekerheid heeft belangrijke gevolgen voor het arbeidsrecht en de uitvoering daarvan door bedrijven vanaf 1 januari 2015. Drie vierde van de MKB-bedrijven in Nederland is echter niet of slechts gedeeltelijk op de hoogte van wat er precies verandert.
Heel werkgevend Nederland stond in de startblokken: op 1 juli 2014 zou het eerste gedeelte van de Wet Werk en Zekerheid van kracht worden. Uiteindelijk heeft de Eerste Kamer daar een stokje voor gestoken, althans heeft de Kamer de Minister ervan weten te overtuigen dat een latere invoeringsdatum noodzakelijk was. De nieuwe datum is 1 januari 2015. Veel werkgevers zullen opgelucht ademhalen, anderen zullen ‘balen’ gezien alle moeite die zij zich hebben gedaan om de deadline te halen (al is dat natuurlijk niet voor niets geweest, zij zijn er immers ‘klaar’ voor). Wat staat er ook al weer te gebeuren per 1 januari 2015?