Wat als de werkgever de aanzegtermijn niet in acht neemt? Dan is hij een boete verschuldigd aan de werknemer van één bruto all-in maandsalaris of bij een te late aanzegging van een pro rata vergoeding.
Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer steunt het wetsvoorstel van staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) om bedrijven een boete te geven als ze te weinig arbeidsgehandicapten in dienst hebben. Wel kijkt Kleinsma op verzoek van de kamer nog of er in plaats van met een boete met een beloning moet worden gewerkt.
Hoger opgeleiden kunnen straks toch in aanmerking komen voor de extra banen die gecreëerd worden voor arbeidsgehandicapten. Als blijkt dat lager opgeleiden dan toch in de verdringing komen, wordt het aantal banen uitgebreid. VVD en PvdA regelen dit in de Quotumwet, die woensdag en donderdag wordt behandeld in de Tweede Kamer.
De banenafspraak en de quotumregeling zijn twee verschillende zaken. De banenafspraak is een macroafspraak. Per sector (markt/overheid) wordt gekeken of het aantal extra banen is gerealiseerd. Alle werkgevers (ook de kleine) kunnen ervoor zorgen. In de quotumregeling wordt bij individuele werkgevers gekeken of ze voldoende banen hebben gerealiseerd.
Op 1 januari 2015 wordt de Participatiewet van kracht met de afspraak uit het sociaal Akkoord dat werkgevers 100.000 banen bieden aan arbeidsbeperkten in 2026. Wanneer werkgevers die 100.000 niet gaan halen, wordt de Quotumwet van kracht, die bedrijven met meer dan 25 werknemers verplicht een aantal mensen, die niet zelfstandig hun loon kunnen verdienen, in dienst moeten nemen. Wat betekent dit voor uw organisatie?
Een aantal brancheorganisaties vreest dat veel werkgevers in hun sector volgend jaar kopje ondergaan door de Wet werk en zekerheid (Wwz). Inmiddels heeft onder meer ook VNO-NCW een werkgroep gevormd om het probleem onder de aandacht te brengen.
Veel medewerkers worden extra ingezet tijdens aanvullende koopavonden en koopzondagen voor Sinterklaas en Kerst. Winkeliers hebben daarbij onvoldoende kennis van het aantal uren dat medewerkers daadwerkelijk extra ingezet mogen worden en op hoeveel pauze ze recht hebben. Ondernemers lopen daarom onnodig veel risico op boetes en tegelijkertijd zetten zij vaak meer medewerkers in dan daadwerkelijk noodzakelijk is.
Er komt een zo eenvoudig en eenduidig mogelijk basispakket van voorzieningen voor werkgevers die banen beschikbaar stellen voor mensen met een arbeidsbeperking. Het gaat om de no-risk polis, de mobiliteitsbonus en jobcoaches.
Werkgeversvereniging VNO-NCW en MKB Nederland zijn te spreken over de toezegging van staatssecretaris Jetta Klijnsma van SZW dat regels voor het aannemen van mensen met een beperking onder de nieuwe Participatiewet voor iedereen gelijk worden zo meldt Binnenlandsbestuur.nl
Er verandert veel op HR-gebied volgend jaar. U kunt daar nu al op vooruitlopen, zodat u zo min mogelijk schade aan nieuwe wetten en regelgevingen oploopt.