De Ministerraad heeft, op voorstel van minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, ermee ingestemd om twee ontwerpbesluiten over de transitievergoeding voor advies aan de Raad van State te zenden.
Bij de behandeling van de Wet werk en zekerheid (Wwz) werd een motie aangenomen waarin wordt verzocht de mogelijkheden en de voor- en nadelen van een meerjarige tweede arbeidsovereenkomst te onderzoeken en zo mogelijk hiertoe voorstellen te ontwikkelen. Minister Asscher van SZW zier er echter de noodzaak niet van in.
Per 1 januari 2015 is een concurrentiebeding in een nieuwe tijdelijke arbeidsovereenkomst in beginsel verboden. Tenzij de werkgever aangeeft dat en waarom het vanwege zwaarwegende bedrijfsbelangen noodzakelijk is om de werknemer aan een concurrentiebeding te binden. In een uitspraak die betrekking heeft op een in 2010 aangegaan concurrentiebeding heeft het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch onlangs uitgebreid gemotiveerd wanneer sprake is van een zwaarwegend bedrijfsbelang. Dit biedt interessante aanknopingspunten voor concurrentiebedingen onder de WWZ.
Werkgevers die overwegen een arbeidsgehandicapte in dienst te nemen, moeten zich goed voorbereiden op waaraan zij gaan beginnen. De overheid heeft voor deze werkgevers weliswaar speciale financiële regelingen gecreëerd, maar de kosten die worden gemaakt voor de voorbereiding, aansturing en coördinatie komen voor rekening van de werkgever.
Lange tijd werd aangenomen dat de transitievergoeding pas ingaat per 1 juli 2015 en dat met eerdere ketens waarbij de onderbrekingstermijn langer is dan drie maanden, geen rekening hoeft te worden gehouden. Deze denkwijze berust echter op een misvatting zo blijkt inmiddels uit de beantwoording door minister Asscher op 9 januari jl. van door VVD kamerlid Anne Mulder gestelde vragen. Voor de transitievergoeding geldt geen overgangsrecht.
Nederlandse ondernemingen kozen vorig jaar massaal voor de inzet van flexibele arbeid. Ook voor 2015 is de verwachting dat werkgevers volop gebruik gaan maken van de diensten van ZZP’ers, gedetacheerden en uitzendkrachten. De veranderende wet en regelgeving lijkt deze ontwikkeling niet af te remmen. De markt voor de flexibele inhuur van arbeidskrachten groeit momenteel met maar liefst 9% per jaar.
Heeft u reorganisatieplannen? Het is goed om rekening te houden met de wijzigingen die in het ontslagrecht en in het arbeidsovereenkomstenrecht per 1 juli 2015 zijn ingegaan. Een deel van het arbeidsrecht is per 1 januari jl. 2015 al gewijzigd, namelijk het verbod op een proeftijd bij korte tijdelijke contracten, de aanzegplicht voor het naderende einde van tijdelijke contracten en het verbod op een concurrentie- en relatiebeding in tijdelijke contracten.
Bedrijven kunnen vanaf 1 juli 2015 ook een premiekorting krijgen als zij een jongere uit de bijstand of WW aannemen bij een dienstverband van 24 uur per week. Aanpassing van de regeling was volgens Mirjam Sterk, ambassadeur Aanpak Jeugdwerkloosheid, nodig omdat er te weinig bedrijven gebruik maken van de regeling. Zij roept bedrijven op de 150 miljoen aan belastingvoordeel in 2015 niet onbenut te laten.
Een nieuwe jaar betekent nieuwe wet- en regelgeving. Dat heeft ook gevolgen voor u. Belangrijke wijzigingen zijn bijvoorbeeld voorzien in de Wet werk en zekerheid. Zo gaat de WW-duur omlaag, krijgen flexwerkers een sterkere rechtspositie en gaat per 1 juli 2015 het ontslagrecht op de schop. Hierdoor kunnen meer ontslagprocedures voor de rechter komen waarin arbeidsconflicten een rol spelen. Door tijdig een mediator in te zetten kunt u veel tijd en geld besparen.
Per 1 juli 2015 verandert het ontslagrecht. Deze verandering komt voort uit de Wet Werk en Zekerheid (WWZ), die per 1 januari 2015 al voor een deel in werking is getreden. Deze wet moet ervoor zorgen dat de tweedeling op de arbeidsmarkt tussen mensen met een vaste baan en flexwerkers kleiner wordt. De overheid wil met de WWZ stimuleren dat flexwerkers sneller een vast contract krijgen en het eenvoudiger, sneller en minder kostbaar maken om mensen met een vast contract te ontslaan. De overheid faalt echter in deze opzet.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling