Dit zei Minister Asscher tijdens het debat over de nieuwe Wet werk en zekerheid. Hij reageert daarmee op een bericht van RTL Nieuws dat de rijksoverheid een uitzendkracht jarenlang heeft ingezet zonder een vast contract te geven zo bericht de NOS.
Het komt in alle organisaties voor en vrijwel alle HR-professionals hebben er dus mee te maken: een medewerker functioneert niet, het is tijd om afscheid te nemen. Regel je dit zelf of schakel je standaard een jurist in?
De doorstroom van een flexibel naar een vast contract is tijdens de crisis sterk afgenomen. Dit geldt zowel voor werknemers met een flexcontract als voor werkzoekenden die vanuit de WW aan het werk gaan met een flexcontract.
Bedrijven proberen op grote schaal de nieuwe ontslagregels te ontlopen die op 1 juli ingaan in Nederland. Ze ontslaan uitzendkrachten om te voorkomen dat ze vanaf juli de wettelijke ontslagvergoeding moeten betalen zo meldt de Volkskrant.
Op 1 juli 2015 geldt een nieuwe ketenbepaling voor tijdelijke contracten. In de nieuwe situatie zijn maximaal drie contracten gedurende 24 maanden toegestaan. Als een tijdelijke kracht langer dan twee jaar werkt of een vierde contract krijgt binnen twee jaar, dan is hij automatische voor onbepaalde tijd in dienst. Afwijkingen in de ketenbepaling zijn mogelijk.
Grote organisaties roepen vandaag via hun intranetsite op tot openheid over autisme binnen hun organisatie. Zij doen dit in het kader van Wereldautismedag. Een dag die wereldwijd in het teken staat van autisme, wat het vraagt van de maatschappij en wat het brengt. Op het intranet van de deelnemende organisaties in Nederland wordt vandaag een spotje getoond waarin iemand wordt gevolgd die op het punt staat zijn collega’s te vertellen over zijn autisme. Het spotje is een initiatief van het programma Vanuit autisme bekeken in samenwerking met De Normaalste Zaak.
De Eerste Kamer heeft met een zeer ruime meerderheid van VVD, PvdA, D66, CU, SGP, GL, CDA, SP en 50 Plus ingestemd met het wetsvoorstel ‘banenafspraak en quotum arbeidsbeperkten’ (BQA). Deze wet regelt hoe de gemaakte afspraken uit het sociaal akkoord over extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking worden uitgevoerd en nageleefd.
De afgelopen twee jaar heeft de Inspectie SZW 25 maal leidinggevenden beboet. De Inspectie kan dit doen als ze kan aantonen dat de leidinggevende verantwoordelijk was of een belangrijke rol heeft gespeeld bij het begaan van een overtreding binnen het bedrijf.
In februari waren er 203 vacatures gericht op de Participatiewet te vinden op Nederlandse werkgevers- en vacaturesites. Daarvan waren er 35 (17,2%) ook daadwerkelijk gericht op de beoogde doelgroep. Ten opzichte van de januari 2015 een stijging van 15 vacatures en daarmee bijna een verdubbeling. Met het oog op het halen van de doelstellingen van de Participatiewet ligt het aantal vacatures ver onder het aantal dat nodig is. Goed nieuws is dat het volume een stijgende lijn kent. Dit blijkt uit analyses van de website participatiewerkt.
De invoering van de nieuwe Wet Werk en Zekerheid (WWZ) verandert veel voor werkenden, met name voor flexwerkers, maar die hebben dat nauwelijks in de gaten. Slechts een kwart (25 procent) van de werkenden in Nederland weet wat de invoering van de wet voor hun persoonlijke werksituatie betekent, zo wijst onderzoek van Randstad Nederland uit.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling