De Wetgeving rond arbeid in Nederland wordt almaar complexer en het valt werkgevers, werknemers en zelfstandigen niet mee om aan al die regeltjes te voldoen. Toch zit er een lijn in het gedrag van de overheid en hieronder zal ik een poging wagen om dit toe te lichten:
Het arbeidsrecht in Nederland verandert in 2015 fundamenteel door het in werking treden van de Wet werk en zekerheid (WWZ). Per 1 juli 2015 wijzigt onder andere de Ragetlie-regeling. Deze bepaalt dat wanneer een overeenkomst voor onbepaalde tijd binnen drie maanden wordt opgevolgd door een tijdelijke aanstelling, de overeenkomst voor onbepaalde tijd onverminderd wordt doorgezet.
Vanaf 1 juli 2015 lopen bedrijfseconomisch ontslag en ontslag door langdurige arbeidsongeschiktheid via UWV. Voor het verzoek stelt UWV een speciaal formulier ter beschikking. Het is zaak deze volledig in te vullen. Alleen dan neemt UWV uw verzoek in behandeling en kan vervolgens al dan niet toestemming voor het ontslag verlenen.
Kleine werkgevers bij wie het water aan de lippen dreigt komen te staan en die het hoofd boven water kunnen houden door een werknemer te ontslaan, zijn mogelijk een lagere en misschien zelfs geen transitievergoeding verschuldigd. Deze werkgevers moeten wel aan strenge toetsingscriteria voldoen.
Zowel de werkgever als de werknemer kunnen de arbeidsovereenkomst direct opzeggen bij een dringende reden: het zogenaamde ontslag op staande voet. Per 1 juli 2015 worden er enkele wijzigingen doorgevoerd naar aanleiding van de Wet Werk en Zekerheid (WWZ).
Werknemers proberen voor 1 juli nog snel in aanmerking te komen voor een ontslagvergoeding op basis van de huidige wetgeving. Werkgevers proberen om het contract te laten ontbinden zodat ze geen transitievergoeding hoeven te betalen zo meldt BNR.
Overweegt u afscheid te nemen van een medewerker? Houd dan rekening met de wetswijziging omtrent ontslagvergoeding. Door invoering van de Wet Werk & Zekerheid (WWZ) gelden vanaf 1 juli 2015 namelijk andere regels.
Voor werkgevers met minder dan 25 werknemers geldt een tijdelijke uitzondering voor de transitievergoeding. Om daarvoor in aanmerking te komen moet die kleine werkgever voldoen aan een drietal eisen. Volgens Pascal Besselink, senior jurist arbeidsrecht bij DAS, kunnen de kleine werkgevers in de meeste gevallen niet aan die betreffende eisen voldoen en moeten ze alsnog de volle pond betalen.
De ontslagbescherming van vaste werknemers in Nederland is relatief hoog in vergelijking met andere EU-15 landen, vooral individueel ontslag. De bescherming van tijdelijke werknemers is in Nederland juist relatief laag zo blijkt uit het rapport ‘Dynamiek op de Nederlandse arbeidsmarkt’ van TNO en CBS.
Meer dan de helft van de Nederlandse HR-managers geeft aan uitzendkrachten te blijven inzetten voor tijdelijke vervanging van vaste medewerkers. Andere situaties waarvoor HR-managers uitzendkrachten blijven inzetten, zijn project management, operationele ondersteuning, bij wijze van proefperiode en change management. 7 Procent geeft aan niet met uitzendkrachten te werken en nog eens 7 procent geeft aan nog geen idee te hebben of zij uitzendkrachten inzetten na de inwerkingtreding van de nieuwe Wet Werk en Zekerheid
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling