Als er sprake is van ontslag wegens disfunctioneren is een actueel personeelsdossier sinds 1 juli 2015, met de invoering van de Wet werk en zekerheid (WWZ), belangrijker dan ooit. De wetgever heeft de ontslaggronden nu limitatief opgesomd: werkgevers hebben de keus uit één enkele ontslaggrond. Daarom wordt ontslag op basis van disfunctioneren (veel) moeilijker te realiseren.
Het onderdeel ontslagrecht van de Wet werk en zekerheid (WWZ) was koud van kracht of er kwam een stroom moties tegen de wet op gang in de Tweede Kamer. De moties betreffende meerjarige tijdelijke contracten en het door de overheid in vaste dienst nemen van payrollmedewerkers zijn inmiddels aangenomen.
Werknemers in een leerwerkplek hebben ook recht op een transitievergoeding. De opleidingskosten kunnen wel in mindering worden gebracht op de aan de periode van opleiding toe te rekenen transitievergoeding.
Per 1 juli 2015 is het nieuwe ontslagrecht van kracht. Een onderdeel van het nieuwe ontslagrecht is de transitievergoeding. Deze vergoeding vervangt de ontslagvergoeding op grond van de kantonrechtersformule. Met betrekking tot de inhouding van loonheffingen over de transitievergoeding moet de groene tabel voor bijzondere beloningen worden toegepast.
Is het versturen van een WhatsApp met de mededeling dat het contract niet wordt verlengd ook schriftelijk? In een recente zaak meldde een werkneemster met een contract voor een half jaar zich ziek. Via WhatsApp werd vervolgens gediscussieerd over de vraag of ze wel of niet ziek was.
Per 1 juli is de manier gewijzigd waarop het UWV loon uit een dienstverband verrekent met een WAO, WAZ of Wajong-uitkering.
Uit een eerste tussenmeting van de banenafspraak blijkt dat werkgevers al meer mensen met een arbeidsbeperking aan de slag hebben geholpen dan was geraamd. Op basis van de Wet banenafspraak en quotum arbeidsbeperkten is vastgelegd dat er aan het eind van 2015 in de marktsector 6.000 extra banen voor deze doelgroep moeten zijn bijgekomen ten opzichte van de nulmeting per 1 januari 2013. Uit de eerste cijfers blijkt dat er tot eind vorig jaar al 9.224 extra banen zijn bijgekomen in de marktsector en 1.508 bij de sector overheid.
Om rond te blijven komen na ontslag, moeten mensen met een hoog inkomen twee keer zo snel een nieuwe baan vinden als mensen met lagere inkomensniveaus. Dat is het gevolg van de nieuwe regels voor ontslagvergoedingen en WW-uitkeringen, die onderdeel zijn van de Wet Werk en Zekerheid die sinds 1 juli van kracht is. De maatregelen volgen op andere recente wetswijzigingen die hogere inkomens eveneens onevenredig hard raakten.
Begin deze maand is het tweede deel van de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) in werking getreden. Het doel is om het ontslag sneller, goedkoper en eerlijker te maken, maar de wet zorgt juist voor grote financiële ongelijkheid op de arbeidsmarkt.
Asscher kondigde aan dat hij openstaat voor aanpassing van de Wet werk en zekerheid (WWZ). Werknemers- en werkgeversorganisaties moeten daar zelf voor met een oplossing komen. Dat lijkt nu te gebeuren, vakbond FNV en brancheorganisatie voor de landbouw LTO zijn in gesprek zo meldt Nu.nl.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling