De berekening van staatssecretaris Klijnsma van het aantal extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking is volgens meerdere politici niet helemaal zuiver. De staatssecretaris van SZW doet aan creatief boekhouden aldus D66-Kamerlid Steven van Weyenberg in Nieuwsuur.
Sinds 1 juli 2015 is in de wet opgenomen dat de werknemer onder omstandigheden recht heeft op een transitievergoeding na einde van het dienstverband. Deze invoering van de transitievergoeding brengt kosten voor de werkgever met zich. De regering heeft werkgevers echter tegemoet willen komen, en heeft daartoe een besluit genomen waarin wordt geregeld onder welke voorwaarden kosten in mindering van de transitievergoeding kunnen worden gebracht.
De eerste beschikking van een kantonrechter in een ontbindingsprocedure onder de WWZ is gepubliceerd! Brengt het veel nieuws? Dat valt mee. De werkgever had namelijk een ‘goed dossier’: de werknemer was (aantoonbaar) jarenlang aangesproken op zijn disfunctioneren. De werknemer had tevens een verbetertraject doorlopen en door de werkgever was aan de werknemer een andere functie aangeboden. Wel valt een aantal zaken op in de beschikking.
Dat zegt Olav Wagenaar, jurist bestuursrecht bij DAS, bij BNR. Hij concludeert dit naar aanleiding van een uitspraak die de rechter onlangs deed.
Sinds 1 juli 2015 is de veelbesproken transitievergoeding uit de Wet werk en zekerheid (Wwz) een feit. De werkgever moet deze vergoeding fiscaal als loon uit vroegere dienstbetrekking behandelen. Transitiekosten en inzetbaarheidskosten zijn ook loon. Fiscaal gezien ligt dat toch wat genuanceerder.
Werkgevers lijken een nieuwe manier te hebben gevonden om de transitievergoeding bij ontslag na twee jaar dienstverband te ontlopen. Ze houden zieke medewerkers na die periode onbetaald in dienst sinds de transitievergoeding met de invoering van de Wet werk en zekerheid (WWZ) een feit is geworden.
In de banenafspraak in het kader van de Participatiewet is vastgelegd dat de markt eind 2015 zorg draagt voor 6.000 extra banen voor mensen met ziekte of handicap. Uit een tussenmeting blijkt dat de markt in 2013 en 2014 al 9.224 extra banen heeft gerealiseerd. Daarmee loopt de markt riant voor op schema en is de doelstelling uit de Wet banenafspraak en quotum arbeidsbeperkten al behaald.
Over de ingrijpende veranderingen van het nieuwe ontslagrecht met de invoering van de Wet werk en zekerheid (WWZ) bent u uitgebreid geïnformeerd. Belangrijk zijn de nieuwe procestermijnen. HR Praktijk heeft ze in een checklist gegoten, zodat u er op de juiste wijze gebruik van kunt maken.
Op de site van de Vereniging voor Arbeidsrecht (VvA) is een best practice-code gepubliceerd voor werkgevers en cao-partijen bij het instellen van een cao ontslagcommissie. De Wet werk en zekerheid maakt het mogelijk in de cao een eigen procedure op te nemen voor het toetsen van bedrijfseconomisch ontslag.
Steeds meer werkgevers maken ruimte voor mensen met een beperking in het kader van de Participatiewet. Dat meldt werkgeversvereniging AWVN, die het programma Werkgevers gaan inclusief (WGI) uitvoert. Via WGI worden werkgevers gemotiveerd en ondersteund die aan de slag gaan om (meer) ruimte te maken voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling