Het nieuwe ontslagrecht is alweer enkele maanden van kracht en dat betekent dat de eerste gerechtelijke uitspraken onder het nieuwe recht nu worden gepubliceerd. Zo is op 23 en 24 september jl. uitspraak gedaan in twee vergelijkbare ontslagzaken, waarbij de werkgevers stelden dat de arbeidsrelatie met hun werknemer ernstig was verstoord. In beide zaken liet de kantonrechter de arbeidsovereenkomsten echter in stand. Deze twee uitspraken bevestigen mijn eerste indruk dat ontslag onder het nieuwe ontslagrecht lastiger is geworden.
Het wetsvoorstel Wetsvoorstel tegemoetkomingen loondomein (WTL) voorziet in een ‘draaideurbepaling’. Deze draaideurbepaling moet voorkomen dat werknemers worden ontslagen en daarna opnieuw in dienst komen uitsluitend vanwege het loonkostenvoordeel.
Op 1 juli jongstleden is de manier waarop werkloosheidsuitkering wordt berekend voor seizoens- en flexwerkers veranderd. Hierdoor valt de WW voor hen vaak veel lager uit. Ook voor mensen die vanuit de WW korte tijd lager betaald werk doen en weer WW aanvragen pakt de wijziging nadelig uit. De maatregel is de meesten ontgaan zo meldt De Volkskrant.
Er zijn volgens minister Asscher van Sociale Zaken geen aanvullende maatregelen nodig om de door werkgevers nieuw bedachte constructie om de transitievergoeding te ontduiken tegen te gaan. Dat is zijn schriftelijke antwoord op Kamervragen op de berichtgeving dat er werkgevers zijn die zieke medewerkers sluimerend in dienst houden.
Vanaf 1 januari 2016 ontvangen werkgevers die een arbeidsbeperkte in dienst nemen 200 euro meer aan premiekorting dan nu. De mobiliteitsbonus wordt verhoogd van 1.800 naar 2.000 euro.
Warenhuisketen V&D heeft meer bekend gemaakt over de eerder aangekondigde reorganisatie. Driehonderd winkelmedewerkers worden ontslagen. De overige winkelmedewerkers behouden hun baan én hun huidige arbeidsvoorwaarden. Wel krijgen ze nieuwe rollen en taken.
Werknemers die ten minste twee jaar in dienst zijn geweest, hebben vanaf 1 juli 2015 bij ontslag of het niet verlengen van een tijdelijk contract recht op een transitievergoeding. In welke gevallen mogen werkgevers bij cao afwijken van de wet? Een checklist.
Werkgevers die een werknemer willen ontslaan omdat hij vaak ziek is of niet meewerkt aan zijn re-integratie, hebben daarvoor sinds 1 juli 2015 altijd een deskundigenoordeel van UWV nodig. Het aanvragen van dit deskundigenoordeel is in zulke omstandigheden sinds kort gratis.
UWV heeft formulieren vastgesteld voor het indienen van een verzoek om een verklaring overbruggingsregeling transitievergoeding en ook voor het doen van een melding collectief ontslag. Voor werkgevers zijn deze formulieren beschikbaar via uwv.nl en/of werk.nl.
Met vuurwerk en champagne werd een maand geleden het tijdperk van de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) ingeluid. Onder het credo ‘een goedkoper, eenvoudiger en sneller ontslagrecht’ werden de nieuwe ontslagregels razendsnel doorgevoerd. Te snel…? Van verschillende kanten galmt kritiek en de eerste maas lijkt te zijn gevonden, maak kennis met ‘het Muizengaatje’.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling