Onder de Wet werk en zekerheid kunt u een werknemer pas ontslaan als u geprobeerd hebt de werknemer in een andere functie te herplaatsen en u dit niet is gelukt. Naast de herplaatsingsplicht hebt u ook een scholingsplicht.
Het lukt minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) niet om werknemers vanaf 2016 een wettelijke WW-premie uit hun brutoloon te laten betalen. Het voorstel hiervoor van de Sociaal Economische Raad levert teveel problemen op bij de uitvoering ervan.
De uitvoering van de Participatiewet wordt op onderdelen aangepast. Hierover heeft staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid overeenstemming bereikt met de VNG, sociale partners en UWV. Zo worden (ex-) leerlingen die afkomstig zijn uit het voortgezet speciaal onderwijs zonder toetsing door UWV direct toegelaten tot de doelgroep voor de extra banen die beschikbaar komen voor mensen met een arbeidsbeperking. Ook komt er een eenvoudigere opzet van loonwaardebepaling op de werkplek, waar met name werkgevers en gemeenten op hebben aangedrongen. Deze maatregelen maken het makkelijker om mensen die vanwege een beperking niet het minimumloon kunnen verdienen te plaatsen op de extra banen.
De Wet werk en zekerheid helpt mensen niet eerder aan een vast contract volgens de VVD. De partij wil de nieuwe regels voor flexwerk die net per 1 juli zijn ingegaan dan ook aanpassen zo meldt het AD.
Vakbonden en werkgeversorganisaties gaan de komende versobering van de werkloosheidsuitkering (WW) per 1 januari 2016 repareren via de collectieve arbeidsovereenkomsten (cao’s). Werkgeversorganisaties roepen hun leden op de WW-reparatie ook te regelen als voor hen geen cao geldt.
Gedetacheerden en uitzendkrachten tellen ook mee voor Quotumwet arbeidsbeperkten. Dat staat in het concept regeling Besluit register inleenverbanden Quotumwet gezet dat openbaar is gemaakt via internetconsultatie.
Met het in acht nemen van de correcte opzegtermijn worden vaak fouten gemaakt door zowel werkgevers als werknemers, wat kan leiden tot het betalen van een vergoeding door één van de partijen. Het is dan ook raadzaam zorgvuldig om te gaan met het opnemen van opzegtermijnen bij het aangaan van de arbeidsovereenkomst alsmede het in acht nemen daarvan bij beëindiging van dienstverbanden. Met inwerkingtreding van de WWZ per 1 juli 2015 is de mogelijkheid gecreëerd opzegtermijnen te verkorten met de proceduretijd die doorlopen is bij het UWV of de kantonrechter. In deze blog bespreek ik deze wijzigingen en stip ik enkele andere, aan de opzegtermijn gerelateerde punten aan.
De Nederlandse arbeidsmarkt staat aan de vooravond van een aantal grote veranderingen. De ontwikkeling van nieuwe technologieën, mobiliteit, globalisering en een hele nieuwe generatie werkenden hebben een groot effect op de manier van werken. Met als gevolg een vervaging van de grenzen tussen vast en flex en een dreigende mismatch tussen vraag en aanbod. Nu het aantal zzp’ers in Nederland langzaamaan richting de 1 miljoen groeit, lijkt een verdere flexibilisering van de arbeidsmarkt onomkeerbaar. Het bedrijfsleven wordt momenteel in toenemende mate afhankelijk van het vakmanschap en de flexibiliteit van zzp’ers. Organisaties lijken hier onvoldoende op voorbereid, stelt Niels Huismans, Business Developer bij FastFlex.
Veel werkgevers hoeven volgend jaar minder premie te betalen aan de werkloosheidsfondsen van hun sector. Volgens het UWV gaat het om zo'n 700 miljoen euro, zo bericht de NOS.
Als een werknemer (in totaal) 30 dagen of langer niet heeft gewerkt door verlof, staking of ziekte wordt de periode waarover een gemiddelde arbeidsduur wordt berekend met een kalendermaand voorverlengd. Dat blijkt uit een wijziging in de Regeling looncomponenten die in de Staatscourant is gepubliceerd.