Brancheorganisatie OSB voor werkgevers in de schoonmaak en vakbonden FNV en CNV hebben een gezamenlijke 'brandbrief' naar de Tweede Kamer gestuurd. Directe aanleiding vormt het recente besluit van de Gemeenschappelijke Regeling Drechtsteden om het schoonmaakcontract met haar schoonmaakleverancier Gom per 1 januari aanstaande te ontbinden en de werkzaamheden onder te brengen bij Drechtwerk, haar SW-bedrijf.
Het nieuwe ontslagrecht moest eenvoudiger, sneller en goedkoper. Maar het is moeilijker geworden en werkgevers zijn vaak toch duurder uit zeggen rechters en advocaten tegen de NOS.
Lodewijk de Waal is benoemd als verkenner om de knelpunten die werkgevers en werknemers ervaren bij de inzet van tijdelijke werknemers te inventariseren. Dit speelt vooral in sectoren waar seizoenswerk is. De Waal zal helpen eventuele problemen die er zijn op te lossen. Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft hem gevraagd om de gesprekken tussen sociale partners hierover te faciliteren.
Een receptioniste van het Leger des Heils werd wegens verschillende lichamelijke en psychische klachten volledig arbeidsongeschikt. Toen haar werkgever na twee jaar loondoorbetaling en een jaar loonsanctie geen aanstalten maakte om het dienstverband te beëindigen, verzocht zij de kantonrechter zelf om de arbeidsovereenkomst te ontbinden. De receptioniste maakte daarbij aanspraak op de transitievergoeding alsmede een billijke vergoeding.
De Wet werk en zekerheid (Wwz) is sinds 1 januari 2015 in delen ingevoerd. Op 1 januari 2016 gaat het laatste deel van de wet in werking. Volg onderstaande checklist om er zeker van te zijn dat u Wwz-proof bent.
UWV heeft nieuwe uitvoeringsregels voor ontslagaanvragen gepubliceerd. Het betreft ontslagvergunningen voor een langdurig zieke werknemer en in geval u één of meerdere werknemers wilt ontslaan als uw bedrijf in slecht weer verkeert.
Als een arbeidsovereenkomst, die ten minste 24 maanden heeft geduurd, op initiatief van de werkgever wordt beëindigd, is doorgaans een transitievergoeding verschuldigd.
De arbeidsmarkt herstelt zich langzaam van de crisis: het aantal vacatures neemt toe, terwijl het aantal banen stabiliseert. Ook het percentage werklozen stabiliseert rond 7 procent. In vergelijking met de rest van Europa groeit het tijdelijk werk voor alle opleidingsniveaus in Nederland sterk. Dit zijn enkele belangrijke punten uit de SCP-publicatie De sociale staat van Nederland 2015. Dit tweejaarlijkse rapport, onder redactie van dr. Rob Bijl, dr. Jeroen Boelhouwer, drs. Evert Pommer en dr. Iris Andriessen, geeft een beeld van de sociale situatie in Nederland.
In het derde kwartaal zijn 95.000 personen werkloos geworden na het verlies van hun baan. Dat is 1,1 procent van alle werkenden. Het laagste aantal sinds het begin van de economische crisis in 2008 zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Volgens arbeidsrechtadvocaten werkt de Wet werk en zekerheid averechts. Dat meldt Nieuwsuur naar aanleiding van een enquête die het actualiteitenprogramma hield onder de Vereniging van Arbeidsrecht Advocaten Nederland (VAAN).