De Wwz heeft het aantal bepaalde en onbepaalde tijd contracten voor vervangingswerk in het onderwijs doen toenemen. Ook is de positie van de vervanger en het werkgeverschap veranderd. Dit blijkt uit een quickscan van onderzoeksbureau Penta Rho dat de gevolgen van de Wwz in het bijzonder onderwijs onderzocht in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW).
Het criterium ‘ernstig verwijtbaar handelen’ is met de komst van de WWZ in het arbeidsrecht geïntroduceerd en is blijkens de wetsgeschiedenis enkel op exceptionele gevallen van toepassing. De werknemer die wordt ontslagen wegens ernstig verwijtbaar handelen, heeft in beginsel geen recht op de transitievergoeding. Toch kan een relatief onschuldig lijkende handeling ernstig verwijtbaar handelen opleveren.
Onderzoek van het Adviescollege toetsing regeldruk (Actal) toont aan dat veel van de beleidsregels ten onrechte aanvullende verplichtingen voor bedrijven bevatten. Het college heeft in een advies aan Economische Zaken en Veiligheid en Justitie dan ook aangegeven om alle bestaande beleidsregels te screenen op minder belastende alternatieven.
De Raad van State heeft forse kritiek gepubliceerd op het wetsvoorstel waardoor werkgevers een compensatie ontvangen voor de transitievergoeding die verschuldigd is bij ontslag van langdurig zieke werknemers. Gelet op deze kritiek en de kabinetsformatie is het onzeker of er een einde komt aan de praktijk waarbij werkgevers de transitievergoeding moeten dragen naast twee jaar loondoorbetaling en re-integratiekosten. Hoe hiermee om te gaan?
Enige tijd geleden kwam het kabinet met een voorstel voor de aanpak van het knelpunt rondom de transitievergoeding bij langdurig arbeidsongeschikten. Om het knelpunt aan te pakken zou de transitievergoeding in deze gevallen worden gecompenseerd. Daarnaast kwam het kabinet met een voorstel met betrekking tot de transitievergoeding bij ontslag om bedrijfseconomische redenen. Inmiddels ligt er een wetsvoorstel. Wat staat hier precies in?
Het wetsvoorstel van demissionair minister Asscher om de kosten van de transitievergoeding bij ontslag na langdurige arbeidsongeschiktheid niet langer voor rekening van de individuele werkgever te laten komen, kan niet op goedkeuring van de Raad van State rekenen. Asscher geeft echter aan toch met de plannen door te gaan.
Ontslag op staande voet is snel gegeven. Dat is voor werkgever en werknemer het begin van procedures waarbij de werkgever vaak aan het kortste eind trekt – in ieder geval financieel. Linksom of rechtsom eindigt de arbeidsovereenkomst desondanks meestal wel, maar dat heeft zijn prijs. Zo ervaart ook een Limburgs schoonmaakbedrijf.
Sinds 1 januari 2015 geldt voor nieuwe arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd dat een relatie- en concurrentiebeding in de arbeidsovereenkomst zelf moet staan. Dat is anders bij een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd, zowel voor als na invoering van de Wwz. Daarover oordeelde de Hoge Raad op 3 maart 2017.
Het moet makkelijker worden om werknemers te ontslaan en de AOW-leeftijd mag omhoog. Dat zegt het merendeel van 3.000 ondernemers die het Ondernemerskieskompas van BNR en MKB-Nederland hebben ingevuld.
Afgelopen zomer trok in het programma Nieuwsuur een aantal curatoren aan de bel. Het viel hen op dat bij de overname van failliete bedrijven oudere werknemers niet opnieuw in dienst werden genomen. Reden was volgens de curatoren het behoud van anciënniteit dat is vastgelegd in de Wet werk en zekerheid. In reactie hierop startten negen oud-werknemers van McGregor en Adam Menswear een zaak bij het College voor de Rechten van de Mens.