Een werknemer is in dienst gekomen bij een organisatie die zakelijke dienstverlening biedt ten aanzien van projectmanagement voor opdrachtgevers. De werknemer wordt te werk gesteld op een project bij een opdrachtgever. De arbeidsovereenkomst wordt aangegaan voor de duur van één jaar met de bepaling dat de arbeidsovereenkomst eindigt op het moment dat het project is voltooid. De werkgever zegt tussentijds de arbeidsovereenkomst op met een beroep op de ontbindende voorwaarde. De werknemer gaat naar de rechter omdat deze opzegging nietig zou zijn.
Een werkgever wilde een ontslagen werknemer geen transitievergoeding meegeven. Dit omdat de werknemer een paar maanden voor zijn AOW zat. De kantonrechter ging hier gedeeltelijk in mee en verlaagde de transitievergoeding. Het gerechtshof bepaalde echter dat de werknemer recht heeft op de volledige transitievergoeding.
Het aanbod van mensen met een arbeidsbeperking is te laag voor werkgevers om te kunnen voldoen aan de Wet Banenafspraak en de Quotumwet. Als de wet niet wordt aangepast hangt werkgevers een boete boven het hoofd die kan oplopen tot ruim 270 miljoen euro per jaar.
Een werknemer die een tijd ziek is geweest mag daardoor bij werkloosheid geen lagere WW-uitkering krijgen. Dat heeft de Centrale Raad van Beroep bepaald.
In 2015 heeft de ontslagvergoeding op basis van de kantonrechtersformule plaatsgemaakt voor de transitievergoeding. Dit betekende lagere ontslagvergoedingen. De transitievergoeding wordt berekend aan de hand van de lengte van het dienstverband en het maximum bedraagt €77.000,- of een jaarsalaris. Daarnaast kan een billijke vergoeding worden toegekend. De billijke vergoeding kan worden toegekend bij verwijtbaar handelen door de werkgever. Door een uitspraak van de Hoge Raad spelen persoonlijke omstandigheden in bepaalde gevallen weer een grotere rol.
In juli 2015 is de ontslagvergoeding versoberd. Na twee jaar of langer bij een bedrijf te hebben gewerkt hebben werknemers recht op een transitievergoeding van maximaal 76.000 euro of een jaarsalaris. De Hoge Raad heeft nu echter bepaald dat werknemers recht hebben op maatwerk.
Ook in 2016 hebben werkgevers in de markt meer banen voor mensen met een beperking ingericht dan in het sociaal akkoord met het kabinet is afgesproken. Daar staat tegenover dat overheidswerkgevers de doelstelling vorig jaar niet haalden. Dit blijkt uit cijfers van de zogenoemde tweemeting die staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft doorgestuurd naar de Tweede Kamer.
De inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen (e-waste) levert op jaarbasis 700 fte aan banen op, waarvan inmiddels ruim een kwart (27%) wordt ingevuld door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat blijkt uit onderzoek van KPMG Sustainability in opdracht van Wecycle.
De subsidieregeling voor het aannemen van gehandicapten, de zogenoemde Participatiewet, moet drastisch worden versoepeld. De regels zijn nu zo streng dat werkgevers bijna geen passende kandidaten meer vinden. Dat zegt Aart van der Gaag, commissaris 100.000 banen namens werkgeverskoepels VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO in het Financieele Dagblad.
In 2016 heeft het kabinet een verkorting van de WW doorgevoerd. Nu hebben de vakbonden en de werkgevers toestemming van het kabinet gekregen de WW-versobering te repareren voor oudere werklozen zo meldt de Volkskrant.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling