Payrollwerknemers hebben op grond van de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) recht op een adequate pensioenregeling zoals voor vergelijkbare werknemers van de inlener of in de betreffende sector een pensioenregeling geldt. Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid hiervoor een ontwerpbesluit opengesteld voor internetconsultatie.
Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft een aanbiedingsbrief met lagere regelgeving rondom de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) naar de Tweede Kamer gestuurd. Het betreft vijf conceptbesluiten en een concept van een ministeriële regeling die vorig jaar waren opengesteld voor internetconsultatie met betrekking tot compensatie) transitievergoeding, het loonbegrip, oproepkrachten en de hoge en lage WW-premie.
De Tweede Kamer heeft ingestemd met het wetsvoorstel voor de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB). De wet gaat volgens minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de verschillen tussen vast en flexwerk verkleinen. Het voorstel moet nu worden besproken in de Eerste Kamer.
De verlenging van de proeftijd van twee naar vijf maanden is van de baan. Een meerderheid in de Tweede Kamer ziet niets in het wetsvoorstel van minister Koolmees van Sociale Zaken.
Staatssecretaris Van Ark (SZW) heeft in een brief aan de Tweede Kamer een pakket maatregelen uitgewerkt om meer mensen met een beperking aan het werk te helpen. Een belangrijk gevolg hiervan is dat banen die via inkoop gerealiseerd worden, meetellen voor het banenquotum van de inkopende werkgever.
Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) naar Tweede Kamer gestuurd. Dit pakket maatregelen verkleint de verschillen tussen vast en flexwerk. Hierdoor wordt het voor werkgevers aantrekkelijker om mensen een vast contract te bieden, terwijl flexibel werk mogelijk blijft waar het werk dat vraagt.
Het kabinet Rutte III zet in op hervorming van de arbeidsmarkt, zo blijkt uit de Miljoenennota 2019. Nog dit najaar stuurt minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de wet Arbeidsmarkt in Balans (Wab) naar de Tweede Kamer. Dit wetsvoorstel moet het voor werkgevers aantrekkelijker maken om mensen een vaste baan te geven.
Veel organisaties zijn ruimhartig als het gaat om het uitkeren van transitievergoedingen bij ontslag. Sinds de invoering van de Wet Werk en zekerheid (Wwz) in 2015 hebben werknemers die ontslag krijgen of waarvan het contract eindigt na minimaal twee jaar dienstverband recht op een transitievergoeding. Bijna de helft (47%) zegt dat er wel eens ontslagvergoedingen worden uitgekeerd die hoger zijn dan het wettelijk vastgestelde bedrag.
De kans op een betaalde baan voor mensen met een arbeidsbeperking is sinds de invoering van de Participatiewet afgenomen. Het Sociaal Cultureel Planbureau concludeert daarom dat de doelstelling van de Participatiewet nog onvoldoende wordt gerealiseerd.
Scholen in het primair onderwijs (het basisonderwijs en speciaal onderwijs) kunnen komend schooljaar invalkrachten die invallen voor zieke leraren meerdere contracten achter elkaar aanbieden. Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft vooruitlopend op een wetswijziging een verzoek van de werkgevers en werknemers hiervoor positief beoordeeld.