Onlangs maakte staatssecretaris Eric Wiebes bekend de Wet DBA tot 1 januari 2018 in de ijskast te zetten. Opdrachtgevers zijn bang voor repercussies achteraf en zijn daardoor terughoudender om zzp’ers in te huren. Zzp’ers op hun beurt vrezen het verlies van opdrachten. De staatssecretaris stelt de handhaving van de wet daarom uit en wil eerst de belangrijkste pijnpunten wegnemen. Volgens Mischa Voogt, Managing Director van Michael Page, is de onzekerheid bij werkgevers daarmee echter absoluut niet weggenomen.
De Wet deregulering beoordeling arbeidsrelatie (DBA) schiet zijn doel voorbij, is nu ook staatssecretaris Wiebes van Financiën duidelijk. Handhaving van de wet wordt dan ook tot in ieder geval 2018 uitgesteld.
‘We moeten de arbeidswetgeving die uit 1912 dateert vernieuwen en moderniseren. Zorgen dat de zzp’er überhaupt voorkomt in die wet. Daarna moeten we kijken welke fiscale speleregels daarbij horen.’ Dit zegt Hans Biesheuvel, voorzitter van ondernemersvereniging ONL op BNR Radio. Hij reageert hiermee op de ruim 150 meldingen die binnen zijn gekomen over de wet DBA van kleine zelfstandigen die door de nieuwe wet in moeilijkheden zijn gekomen.
De invoering van de Wet DBA roept veel vragen op. Die vragen zijn terecht, maar zorgen die veel zzp’ers zich maken om het wel of niet kunnen voldoen aan de wet zijn onnodig. Met een goede analyse en een goed advies is het in de meeste gevallen mogelijk om de zzp’er ook onder de Wet DBA in te blijven huren. Deze conclusie trekt Randstad na een DBA-verificatie van 555 zzp’ers die volgens de nieuwe Wet DBA willen gaan werken.
Opdrachtgevers zijn zeer afwachtend om volgens de nieuwe Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) zzp’ers in te huren en dat zorgt vooralsnog voor minder werk. Daarnaast blijkt dat de gemiddelde zzp’er die nu volgens de VAR werkt niet DBA-proof is. Dit blijkt uit een eerste scan van Randstad.
De PvdA komt met een initiatiefwet die moet regelen dat werknemers met een flexibel contract via de OR net zoveel inspraak in een onderneming krijgen als hun collega's met een vast contract zo meldt Nu.nl.
De wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) heeft grote gevolgen voor zowel opdrachtgever, opdrachtnemer als tussenpersoon en bemiddelaar. De zekerheid die de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) gaf is grotendeels verdwenen. Op grond van de Wet DBA is een eigen beoordeling van de arbeidsrelatie en de feiten en omstandigheden waaronder de werkzaamheden worden uitgevoerd, opnieuw een veel grotere rol gaan spelen. Wat moet u doen? Zeven noodzakelijke stappen.
Vanaf 1 mei 2016 geeft de VAR geen vrijwaring meer. Om die toch te krijgen kunt u vanaf die datum gebruik maken van modelovereenkomsten. Tot 1 mei 2017 heeft u inspanningsplicht om waar nodig uw werkwijze aan te passen. De Belastingdienst houdt in deze periode toezicht en wijst eventueel op aanpassing. In de volgende situaties handhaaft de Belastingdienst de wet- en regelgeving wel en kunnen eventueel met terugwerkende kracht naheffingsaanslagen worden opgelegd.
Werkt u met zzp'ers? En weet u of uw (bestaande) overeenkomsten wel standhouden onder de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA)? In deze video legt arbeidsrechtadvocaat Mark Diebels u uit wat de belangrijkste risico's zijn en krijgt u tips om naheffingen en boetes te voorkomen.
Drie kwart (72 procent) van de organisaties denkt dat met de invoering van de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) per 1 mei het moeilijker wordt zzp’ers in te huren. Een kwart verwacht ook minder van zzp’ers gebruik te zullen maken. Dit blijkt uit onderzoek van TNS NIPO onder 593 zzp’ers en 413 organisaties in opdracht van Randstad, Tempo-Team en Yacht.