Ook al is de handhaving van de Wet DBA opgeschort tot 2018, de onrust onder zzp’ers en opdrachtgevers wordt er niet minder om. Daarom heeft een werkgroep met ambtenaren van verschillende ministeries voorstellen bedacht voor het kwalificeren van de arbeidsrelatie om zo de Wet DBA vlot te trekken. Het volgende kabinet gaat aan de slag met de 10 aanbevelingen uit het rapport.
De zzp-er is voor de diverse media een dankbaar onderwerp de laatste maanden. Maar wat is nu de boodschap achter al dat nieuws voor u als opdrachtgever? Kortweg: blijf zzp-ers inschakelen, maar schakel niet af wat betreft het nemen van maatregelen om te voldoen aan de nieuwe wetgeving!
De handhaving van de wet DBA door de Belastingdienst is tot in ieder geval 1 januari 2018 opgeschort. Staatssecretaris Wiebes geeft nu in een brief aan de Tweede Kamer aan ernaar te streven om voor het zomerreces helderheid te geven over het verdere traject en de gevolgen hiervan voor de opschorting van de handhaving.
De dynamiek op de arbeidsmarkt is bijna nergens zo goed zichtbaar als bij de ontwikkelingen rondom ‘vast en flex’. Marc van der Velden en Marco Dijkshoorn, respectievelijk Senior Manager Arbeidsrecht en loonbelastingspecialist bij BDO, merken in de praktijk dat werkgevers vaak worstelen met de vraag hoe ze hun flexibele schil optimaal inrichten.
Ondanks het door staatssecretaris Wiebes aangekondigde uitstel van handhaving van de nieuwe wetgeving tot 1 januari 2018 blijkt dat er in de flexmarkt nog steeds onrust omtrent de Wet DBA bestaat. Dit komt naar voren uit onderzoek van ZZP Barometer onder 1.500 zzp’ers.
Net als eerdere jaren hield nieuwe wetgeving de HR-gemoederen in 2016 bezig en dan met name de 'soap' rondom de invoering van de Wet DBA. Verder vindt u een aantal opvallende artikelen in de top 10 van best gelezen op HR Praktijk, zoals de nummer 1...
Bedrijven kunnen zonder problemen zzp'ers in blijven huren. Dat is althans wat staatssecretaris Wiebes afgelopen donderdag wederom in de Kamer zei. Hij gaf aan nu niet de Wet DBA aan te passen maar alles ‘on hold’ te zetten en in het nieuwe jaar met een ‘scherper kader’ te komen.
Onlangs maakte staatssecretaris Eric Wiebes bekend de Wet DBA tot 1 januari 2018 in de ijskast te zetten. Opdrachtgevers zijn bang voor repercussies achteraf en zijn daardoor terughoudender om zzp’ers in te huren. Zzp’ers op hun beurt vrezen het verlies van opdrachten. De staatssecretaris stelt de handhaving van de wet daarom uit en wil eerst de belangrijkste pijnpunten wegnemen. Volgens Mischa Voogt, Managing Director van Michael Page, is de onzekerheid bij werkgevers daarmee echter absoluut niet weggenomen.
De Wet deregulering beoordeling arbeidsrelatie (DBA) schiet zijn doel voorbij, is nu ook staatssecretaris Wiebes van Financiën duidelijk. Handhaving van de wet wordt dan ook tot in ieder geval 2018 uitgesteld.
‘We moeten de arbeidswetgeving die uit 1912 dateert vernieuwen en moderniseren. Zorgen dat de zzp’er überhaupt voorkomt in die wet. Daarna moeten we kijken welke fiscale speleregels daarbij horen.’ Dit zegt Hans Biesheuvel, voorzitter van ondernemersvereniging ONL op BNR Radio. Hij reageert hiermee op de ruim 150 meldingen die binnen zijn gekomen over de wet DBA van kleine zelfstandigen die door de nieuwe wet in moeilijkheden zijn gekomen.