Er ontstaat sinds 1 januari een splitsing onder werkgevers: de helft schaalt af en de andere helft continueert of schaalt op met zzp’ers. Dat toont onderzoek van Randstad onder ruim duizend werkgevers.
Een ruime meerderheid van de zzp’ers staat positief tegenover het nieuwe initiatiefwetsvoorstel voor de Zelfstandigenwet van VVD, D66, CDA en SGP.
Minister Eddy van Hijum gaat het wetsvoorstel Vbar aanpassen in lijn met de recente uitspraak van de Hoge Raad in de zaak Uber/FNV.
De handhaving van de Wet DBA dwingt HR-afdelingen tot strategische keuzes. Werkgevers zoeken naar manieren om flexibiliteit te behouden ziet oud NVP-voorzitter Irene Oerlemans.
Werkgevers schuiven financiële risico’s vaker door naar zzp’ers. Dat gebeurt door clausules in contracten waardoor naheffingen en boetes voor rekening van de zzp’er komen. Een deel van deze werkwijze is bij wet verboden, zegt arbeidsjurist Niels van der Neut.
De aankondiging van handhaving op schijnzelfstandigheid lijkt nu al effect te hebben op de arbeidsmarkt. Zo werd er fors meer gesolliciteerd in januari dan vorig jaar, schreven minder mensen zich in als zzp’er en bieden veel HR-afdelingen zzp’ers nu een vast contract aan.
De Hoge Raad heeft in de Uber-zaak uitgesproken dat het externe ondernemerschapscriterium wel degelijk meetelt in de beoordeling of werk geldt als opdracht, aanneming van werk of als arbeidsovereenkomst.
Opdrachtgevers die niet willen opdraaien voor naheffingen omdat een opdrachtnemer toch een werknemer blijkt te zijn, kunnen een vrijwaringsclausule overwegen. Dat biedt tenminste enige bescherming. Niet meer dan fair, meent mr Joost van Ladesteijn.
De kwalificatie van een arbeidsrelatie vergt een zorgvuldige weging van álle relevante omstandigheden, zo laat een nieuwe rechterlijke uitspraak nogmaals zien zo schrijft advocaat Willemijn Jansma.
De opheffing van het handhavingsmoratorium levert meer winnaars op dan verliezers volgens arbeidsjurist en zzp-specialist Niels van der Neut. 'Denk in mogelijkheden'