Hoe bereik je met je wervingscampagne ook daadwerkelijk je doelgroep in deze krappe arbeidsmarkt? Drie employer branding-specialisten vertellen over de campagnes die hen zjin opgevallen en waarom.

Albert Heijn – Maak er werk van

‘Dichterbij 16-jarigen kun je niet komen’

Vincent Roders, oprichter van DNomads: “Werkgevers die zich afvragen hoe ze kunnen werven via TikTok en Instagram, kunnen een voorbeeld nemen aan Albert Heijn. Die benadert 15- en 16-jarigen met aansprekende beelden en filmpjes uit de winkel. Met de juiste tijdlijn, het goede kanaal en de perfecte tone of voice. Jongeren zien hoe gezellig het is om als vakkenvuller of kassière te werken samen met andere jongeren.

Geen gelikte reclamefilmpjes, maar beelden in de winkel die door medewerkers zijn gemaakt met een smartphone. Minder doordacht dan een commercial, maar juist daarom authentiek en aansprekend voor de doelgroep. Een artdirector kan het niet beter doen, want die let op andere dingen dan een vakkenvuller. Dichterbij deze jongeren kun je niet komen.”

‘Dat wat buiten wordt beloofd, wordt binnen waargemaakt’

Hier gebeurt het – Croonwolter&Dros

Bea Aarnoutse, Proof Agency: “Effectiviteit is het kenmerk van een goede campagne, daarom vind ik die van Croonwolter&Dros sterk. Dat wat buiten wordt beloofd, wordt binnen waargemaakt. CroonWolter&Dros biedt als werkgever unieke extra’s, zo bleek uit een analyse. Maar dat je een topclub bent moet je wel overbrengen op de monteurs die je wil werven.

Hiervoor is de hulp ingeschakeld van Theo Janssen, een populaire voormalige topvoetballer en tv-analist. Hij werd het boegbeeld van de campagne. Bij Theo Janssen denk je aan een stoere werker in de Champions League, succes op het veld. In zijn rol als zaakwaarnemer droeg hij de boodschap van Croonwolter&Dros als topbedrijf uit op billboards, op de radio, op sociale media en op zijn eigen website. Naar buiten toe was er de belofte van de topclub, met een concreet aanbod. Binnen was er de strakke onboarding en de uitdagende projecten. De meeste mensen die bij het bedrijf binnenkwamen, gaven aan dat de gewekte verwachtingen kloppen met de werkelijkheid. Zo boekte deze wervingscampagne resultaten in een moeilijk deel van de arbeidsmarkt.”

‘Laten zien hoe het bedrijf verandert’

Maak werk van de toekomst – Tata Steel
Podcast

Marion de Vries, Employer Brand Builders: “Tata Steel is in een onmogelijke positie om te werven. Het bedrijf wordt in verband gebracht met milieu – en gezondheidsproblemen, aangekaart door GGD en RIVM. Dit haalt zelfs de landelijke politiek. In de regio is dit algemeen bekend. Het sterke van de campagne ‘Juist nu…’ is dat die niet in de verdediging gaat of het onderwerp negeert.  Waar Tata Steel het wel over heeft is het verandertraject dat wordt ingezet, de overgang naar groen staal, oog voor duurzaamheid. Voor die nieuwe maatschappelijke rol zoekt het bedrijf mensen. In de campagne leggen eigen medewerkers uit waarom er juist nu goede mensen nodig zijn.”

‘De boodschap aan verpleegkundigen is dat dat jouw mening gehoord mag worden’

De Cordaan talks – Cordaan

“Bij de zorginstelling Cordaan schuurt de arbeidsmarktcommunicatie altijd. In een vorige wervingscampagne sprak een verpleegkundige over de dood. In de campagne van vorig jaar gingen verpleegkundigen in gesprek met een cliënten over de toekomst van de zorg en veranderingen voor de verpleging en de patiënt. Dat is heel wat anders dan het cliché van de leuke collega en het uitdagende werk. De boodschap aan verpleegkundigen is dat de branche en daarmee je vak verandert en dat jouw mening daarover gehoord mag worden. Zo zet je de verpleegkundige neer als een professional. Ook de cliënt wordt serieus genomen, terwijl die in tal van campagnes alleen maar de ruimte vult. Dit zegt veel over de cultuur van Cordaan. Deze pareltjes van video’s winnen misschien geen prijs, daarvoor is het concept niet vernieuwend genoeg. Maar de strategie van de arbeidsmarktcommunicatie is dat wel.”

‘Ze zijn gelikt, laten alleen maar positieve dingen zien en horen, maar dat hoort bij de Efteling’

Efteling op TikTok

“Efteling is een sterk merk dat heel herkenbaar communiceert. Ook naar de arbeidsmarkt. Op TikTok spat het werkplezier van de filmpjes af. Ze zijn gelikt, laten alleen maar positieve dingen zien en horen, maar dat hoort bij de Efteling. De organisatie hanteert strakke regels voor uitingen en gedrag, maar juist daardoor selecteren de kandidaten zichzelf, want die voelen zich thuis bij wat Efteling laat zien. Zij herkennen de strakke organisatie en het plezier. Zo werft Efteling gericht en puur op eigen kracht.”

‘De filmpjes laten het echte werkleven zien, niet alleen de mooie buitenkant’

Ballorig op Tiktok

“Ballorig, de keten van binnenspeeltuinen, heeft geen batterij marketeers om tieners te werven waarmee het bedrijf werkt. De filmpjes laten het echte werkleven zien, niet alleen de mooie buitenkant. De ergernis over klanten die hun eigen drinken meenemen, over die collega die altijd te laat komt, de irritante kinderen. Heel mooi om je zo te richten op de tiener die niet in de gelikte promotie trapt. Leuk ook om de humor te zien waarmee het personeel aan het werk is en daarmee het werkplezier. Geen zware boodschap, maar op een intelligente wijze laten zien wie je bent. Laat het verhaal zichzelf maar vertellen. Mooi dat dit kan met weinig middelen.”