De minst kansrijke groepen (ouderen, laaggeschoolden en langdurig werklozen) profiteren vooralsnog het minst van het herstel op de arbeidsmarkt. Opvallend is dat veel werkzoekenden werk vinden in andere gemeenten dan hun eigen woongemeente en in andere sectoren dan waaruit ze afkomstig zijn. Dit blijkt uit recent gepubliceerd onderzoek van UWV WERKbedrijf.
Arbeidsmarkt flexibel
Voor de meevallende werkloosheidsontwikkeling zijn verschillende oorzaken aan te geven. Zo is de Nederlandse arbeidsmarkt flexibel, waardoor vooral de werkgelegenheid onder zelfstandigen zonder personeel en uitzendkrachten fors is afgenomen tijdens de crisis.
Daarnaast hebben bedrijven hun eigen werknemers – ondanks dat er onvoldoende werk was – toch vaak vastgehouden. Dit werd ondersteund door deeltijd-WW, waarbij werknemers een gedeeltelijke WW-uitkering kregen, maar toch in dienst bleven van de werkgever. Een andere reden is dat jongeren langer doorleren en doorstuderen in tijden van recessie. Ook zijn werknemers nu het herstel nog broos is minder geneigd tot mobiliteit.
Vervullen vacatures
Ook blijkt uit het onderzoek dat slechts een klein deel van de werkgevers in het afgelopen jaar problemen heeft ondervonden bij de personeelsinvulling. Het aantal moeilijk vervulbare vacatures is afgenomen van 40 procent in 2008 naar 20 procent in 2010. Werkgevers verwachten echter in de komende twee jaar meer moeite te gaan krijgen met het vervullen van vacatures.