In sollicitatiegesprekken hechten werkgevers vooral waarde aan de persoonlijkheidseigenschap extraversie terwijl extraverten het niet beter doen in hun loopbaan. Dat staat in het proefschrift dat Rutger Kappe verdedigt aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Kappe deed onderzoek onder studenten van Hogeschool Inholland.

Hoewel Kappe bewijs vond dat intelligentie een rol speelt bij studiesucces, blijkt dat karaktertrekken als doorzettings- en organisatievermogen vijf maal zo belangrijk zijn. Motivatie is twee maal zo belangrijk als intelligentie.

 

Persoonlijkheid en motivatie

Op basis van zijn onderzoek adviseert Kappe onderwijsinstellingen om de persoonlijkheid en motivatie van studenten in kaart te brengen: “Niet om op basis van persoonlijkheid studenten te selecteren of om vervolgens in iemands karakter te wroeten, maar wel om vaardigheden te ontwikkelen die aan die karaktereigenschappen gerelateerd zijn. Daarmee vergroot je de kans op studiesucces. De tijd dat alle studenten dezelfde (studieloopbaan-) begeleiding krijgen is wat mij betreft voorbij. Op basis van iemands profiel kunnen opleidingen specifieke interventies ontwikkelen en inzetten.”

 

Selectieprocedure

Kappe volgde studenten tot aan het begin van hun werkende carrière. Zo kwam hij tot de ontdekking dat er iets mis gaat in selectieprocedures van werkgevers. Zij hechten in sollicitatiegesprekken vooral waarde aan de persoonlijkheidseigenschap extraversie (waaronder uitbundigheid en durf in nieuwe situaties). Kappe: “Ik ontdekte dat extraverten over het algemeen een hoger startsalaris krijgen, maar zij doen het niet beter in hun loopbaan. Werkgevers verliezen dus potentieel goede werknemers door zich te veel te richten op extraverte kandidaten.”