Vanaf 2024 betalen recruiters kandidaten om hun cv of een profiel te bekijken. In de VS en Canada gebeurt dit al en ook in Nederland gaat dit de realiteit worden.

De ontwikkelingen in recruitment voltrekken zich in een moordend tempo. De voorspelling komt van Geert-Jan Waasdorp, CEO van Intelligence Group, een databureau voor de arbeidsmarkt. Betaald worden als sollicitant gebeurt al op het digitale platform BintlHire, dat actief is in Canada en de VS. Elke keer als een werkgever een profiel van een sollicitant downloadt, gaat er tenminste een dollar naar de kandidaat. Slaat de kandidaat een aanbod van een werkgever af, dan wordt dat geld ook uitgekeerd.

Het plaatsen van vacatures is daarentegen kosteloos. Kandidaten kunnen er solliciteren of hun interesse tonen voor een vacature. Informatie over de kandidaten blijft verborgen, die komt pas beschikbaar als de werkgever ervoor betaalt. De kandidaat is verplicht om te reageren en contactgegevens ter beschikking te stellen.

Ontwikkelingen in recruitment volgen elkaar snel op

Hoewel iets vergelijkbaars in Nederland nog ver weg lijkt, stelt Waasdorp dat sollicitanten die betaald krijgen dichterbij is dan het lijkt. Hij verwijst naar het Britse platform OnlyFans, dat een vergelijkbaar model kent. Belangstellenden krijgen tegen betaling toegang tot persoonlijke beeldcontent. Het platform – vaak in verband gebracht met porno – werd opgericht in 2016 opgericht. Vorig jaar werd het gebruikt door 130 miljoen mensen.

Waasdorp wijst erop dat de ontwikkelingen in recruitment elkaar snel opvolgen. Acht jaar geleden werden Facebook en Whatsapp nog niet serieus genomen als wervingskaanalen. TikTok gold in 2019 nog als een medium dat alleen voor kinderen was.

Nieuwe app om anoniem te solliciteren

De omslag naar werkgevers die betalen om cv’s te mogen inzien kan daarom ook snel kan gaan, stelt hij. Hij verwijst naar het platform SkillsCV, een start-up die in 2020 werd opgericht. Afgelopen voorjaar staken investeerders 2 miljoen euro in het bedrijf. “SkillsCV kan voorloper worden in deze trend”, meent Waasdorp.

Het is een app waar mensen hun vaardigheden en werkervaring kunnen vastleggen om daarmee anoniem te solliciteren. Van hieruit is het volgens Waasdorp een kleine stap om sollicitanten te laten betalen als werkgevers toegang willen tot de cv’s. De gemeente Almere experimenteert momenteel met SkillsCV om hoog opgeleide jongeren te behouden voor de stad.