De deskundigheid van verzekeringsartsen moet meer worden benut om definitieve uitval van zieke werknemers te voorkomen. Door een vroege medische beoordeling van mensen die niet of minder kunnen werken, wordt de kans op een succesvolle re-integratie groter.

Dit is de algemene conclusie van het UWV Congres ‘Sociaal medisch beoordelen anders bekeken’. De conclusie wordt ondersteund door een peiling onder de congresgangers. Hieruit blijkt dat bijna acht op de tien een intensievere kennisuitwisseling wil tussen de eerste en tweedelijns gezondheidszorg en verzekeringsartsen.

 

Op het congres waren onder meer vertegenwoordigers van re-integratiebedrijven, gemeenten, verzekeraars, kennisinstituten, arbodiensten, ministeries aanwezig. Huisartsen en specialisten zouden meer gebruik moeten maken van de expertise van verzekeringsartsen op het gebied van werk en gezondheid. Betere inzet van de deskundigheid van de verzekeringsarts en arbeidsdeskundige is nodig om arbeidsparticipatie te bevorderen.
 

Medische complicaties

Zes op de tien congresgangers vinden dat de sociaal medische beoordeling een vast onderdeel moet zijn van het aanvragen van een bijstandsuitkering. Christien Bronda, directeur van de Dienst Werk en Inkomen van de gemeente Amsterdam benadrukte tijdens de paneldiscussie ook het belang om bijstandsgerechtigden in een vroegtijdig stadium te laten beoordelen. “Helaas gebeurt het nog te vaak dat van mensen die in de bijstand terechtkomen in een laat stadium blijkt dat er medische complicaties meespelen.”