De meeste Nederlanders gebruiken een of meerdere vacaturesites om naar een (nieuwe) baan te zoeken. Zoekmachines zijn minder populair en spreken minder tot de verbeelding. Dit blijkt uit een analyse van het oriëntatiegedrag van ruim 42.000 personen, ondervraagd tussen januari 2007 en september 2009, in het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO) van Intelligence Group.

De Nederlandse beroepsbevolking gebruikt en is van plan om steeds minder kanalen te gebruiken bij het zoeken naar een (nieuwe) baan. Anno 2009 verwacht iemand die een (nieuwe) baan zoekt op de Nederlandse arbeidsmarkt gemiddeld 4,1 verschillende bronnen te gebruiken om zich te oriënteren. Ten opzichte van 2007 is dat gemiddeld ruim een bron minder, een daling van ruim 20 procent.

Vacaturesites

Vacaturesites zijn de belangrijkste oriëntatiebron voor het zoeken naar een nieuwe baan. Ruim de helft van de Nederlandse beroepsbevolking (55 procent) gebruikt of verwacht een of meerdere vacaturesites te gebruiken op het moment dat hij/zij op zoek gaat een (nieuwe) baan. Vacaturesites worden gevolgd door bekenden/netwerk en de krant/dagblad, met respectievelijk 42 en 40 procent.

 

Zoekmachines

Bijna alle oriëntatiebronnen hebben sinds 2007 aan belang verloren zo blijkt uit het onderzoek. Werd dit voor de crisis verklaard doordat mensen liever gevonden werden dan dat zij zelf op zoek gingen naar een baan, plus het feit dat vacatures op veel plaatsen vindbaar waren, nu zien de onderzoekers dat deze trend ondanks de crisis doorzet. Van zoekende werkgevers en doublerende vacatures is in 2009 echter veel minder sprake. Zelfs nieuwe oriëntatiebronnen zoals zoekmachines zijn minder populair en spreken minder tot de verbeelding.

 

Printmedia

Inzoomend op het derde kwartaal van 2009 is te zien dat door de toenemende werkloosheid het UWV Werkbedrijf, maar ook re-integratiebedrijven, iets aan belang winnen. Het tegenovergestelde effect is te zien bij printmedia. Door het gebrek aan vacatures in dit mediumtype neemt het belang van dagbladen en huis-aan-huisbladen in het derde kwartaal nog verder af. Online social media zijn nieuw in de lijst en streven de banenbeurs/carrièrebeurs al voorbij.

Geert-Jan Waasdorp, directeur van Intelligence Group. ” Internet maakt de arbeidsmarkt transparanter voor de mensen die weten hoe ze internet moeten gebruiken bij het zoeken naar een baan. Helaas is dat slechts een zeer beperkte groep en het zijn bovendien niet de mensen die nu actief op zoek zijn naar een baan”.