Hoogopgeleide kandidaten beschikken voornamelijk over onvoldoende zachte (standaard-)competenties. De vraag naar harde, vaak vakgerelateerde, competenties is vooral afhankelijk van de huidige economische omstandigheden en demografische lange termijntrends.
Zachte competenties
1. Talenkennis
Engels is de voertaal in de wereldeconomie en veel Nederlanders beheersen deze taal. Maar vaak beheersen zij geen derde taal, zoals Duits, Frans of Spaans. Talenkennis kan een doorslaggevende competentie zijn tijdens een sollicitatieprocedure.
2. Mensenkennis en communicatie
Werkgevers zoeken professionals met goede presentatievaardigheden, die efficiënt werken in teamverband en relaties kunnen opbouwen.
3. Teammanagement en leiderschap
Op managementniveau is geregeld een gebrek aan leiderschap en teamwork. Dit kan komen door te weinig investeringen in opleidingen en trainingen.
4. Organiseren
Wereldwijd is er veel aandacht voor time-management. In de huidige economische omstandigheden zoeken werkgevers professionals die hun dag efficiënt in kunnen delen zodat ze de hoogst mogelijke waarde kunnen toevoegen aan de organisatie.
Harde competenties
5. Finance en budgettering
Een groeiend aantal organisaties zoekt naar talent met kennis van financiën en budgetten. In veel landen is er een tekort aan professionals met deze vaardigheden.
6. IT
Wereldwijd is er een tekort aan professionals met specifieke kennis over JAVA, NET, en C++.
7. Duurzaamheid
Een betrekkelijk nieuw, maar een groeiend aandachtsgebied, met in het bijzonder een wereldwijde vraag naar kennis over groene energie en bouw.
8. Inkoop en onderhandeling
Organisaties zijn steeds meer gericht op kostenbesparingen, daarom zoeken ze professionals die bezuinigingen kunnen realiseren en de beste deals kunnen sluiten.
9. Research & Development
Er worden grote tekorten verwacht aan R&D professionals bij organisaties in technologie, consumentenproducten, en industrie en biowetenschap.
10. Gezondheidszorg
Mensen langer leven en de behoefte aan gezondheidszorg groeit. Het tekort aan professionals in de gezondheidssector zal daardoor in de komende 20 tot 50 jaar een bedreiging vormen voor zowel de gezondheidszorg als de wereldeconomie.