Sollicitanten denken verschillend over de eerlijkheid en de baangerelateerdheid van het video cv als selectiemiddel. Persoonlijkheid, cognitieve capaciteiten en etniciteit van de sollicitant spelen daarbij een rol. Dit stelt psychologe Annemarie Hiemstra in haar proefschrift Fairness van selectie op basis van papieren en video cv’s. Uit het onderzoek blijkt tevens dat recruiters video cv’s als minder eerlijk ervaren dan papieren cv’s.

Video cv’s zijn door de recente multimediale ontwikkelingen in opkomst als selectiemiddel. Er is echter nog weinig bekend over de voor- en nadelen van deze korte videofilmpjes, waarin een sollicitant zich presenteert aan potentiële werkgevers. Het belangrijkste verschil met een papieren cv is de introductie van beeld en geluid in de eerste fase van de sollicitatieprocedure en het effect dat dit heeft op de allereerste beeldvorming. Het proefschrift van Hiemstra, werkzaam als adviseur bij HRD-adviesbureau GITP en universitair docent aan de Erasmus Universiteit, is een van de eerste over dit type cv’s. Hiemstra onderzocht de eerlijkheid (‘fairness’) van video cv’s door deze te vergelijken met papieren cv’s bij de selectie voor sollicitanten met verschillende etnische achtergronden.

 

Zwakkere arbeidsmarktpositie

De promovenda betrok zowel sollicitanten als ervaren recruiters bij haar onderzoek. Aan recruiters uit diverse Nederlandse organisaties vroeg zij naar hun percepties van papieren en video cv’s. Recruiters blijken het papieren cv als eerlijker en meer baangerelateerd te beoordelen dan het video cv. De zorg dat het video cv een te subjectief instrument is, is een van de verklaringen voor deze beoordeling. Daarnaast speelt onbekendheid een rol. Bij sollicitanten blijken persoonlijke kenmerken doorslaggevend in de ervaren eerlijkheid van het video cv. Sollicitanten met een niet-westerse culturele achtergrond beoordelen het video cv als eerlijker dan autochtone westerse sollicitanten en recruiters. Ook vinden zij video cv’s eerlijker dan papieren cv’s. Daarnaast blijken sollicitanten met een zwakkere arbeidsmarktpositie positiever te oordelen over video cv’s dan sollicitanten met een sterkere positie. Niet-westerse etnische minderheden, sollicitanten met minder Nederlandse taalvaardigheid, lager opgeleide sollicitanten, en sollicitanten die lager scoorden op een cognitieve capaciteitentest, zijn relatief positief over video cv’s. Extraverte sollicitanten zien met het video cv meer mogelijkheden om zich te presenteren dan introverte kandidaten. Zij vinden het video cv dan ook een eerlijker selectiemiddel dan introverte sollicitanten.

 

Video cv en discriminatie

Omdat ervaren eerlijkheid kan verschillen van de daadwerkelijke non-discriminatie bij selectiebeslissingen, werd in een veldexperiment aan de recruiters gevraagd om een fictief papieren of video cv te beoordelen van een kandidaat. Daarbij werden naam en accent gemanipuleerd (Arabisch- versus Nederlands-klinkend), terwijl alle andere kenmerken van de kandidaat gelijk werden gehouden. De onderzoeksresultaten laten zien dat het video cv niet noodzakelijkerwijs tot meer discriminatie leidt dan het papieren cv. Een mogelijke verklaring is volgens Hiemstra dat beeld en geluid in het video cv een meer gepersonaliseerde vorm van sollicitatie mogelijk maken, waardoor stereotypering door recruiters over de sollicitant minder kans krijgt in vergelijking met de beeldvorming van een ‘papieren persoon’ uit het traditionele cv.