“Een logische verklaring voor deze stijging is er niet,” zegt Bas van de Haterd, initiatiefnemer van Digitaal-Werven. “In de crisis zagen we een stijging van de non-response doordat er veel meer sollicitanten waren per vacature en tegelijk minder recruiters om deze af te handelen, maar daar is nu geen sprake van. Veel organisaties hebben juist hun recruitment afdeling uitgebreid. Mogelijk ligt daar het probleem. De taken zijn niet goed verdeeld en iedereen vertrouwt op het systeem, maar dat is niet zodanig ingericht dat er alarmbellen gaan rinkelen als een kandidaat geen antwoord krijgt.”
Trage reactietijd
De organisaties die wel reageren – nog steeds de ruime meerderheid – doen dat wel trager dan in 2016. Zo is nu 46% van alle sollicitaties binnen een week beantwoord, vorig jaar was dit 52%. Het aantal reacties dat langer dan twee weken op een reactie moest wachten is weliswaar gelijk gebleven op 17%, maar vorig jaar liet bijna de helft (8%) weten dat het langer dan twee weken ging duren. Nu is de verhouding 4% die meldde dat het langer zou duren en 13% liet de kandidaat gewoon wachten.
Van de Haterd: “Het feit dat er ook vaker laat is gereageerd zonder dat de kandidaat daarvan op de hoogte is gesteld, kan het gevolg zijn van een gebrek aan coördinatie bij de recruitment afdelingen. Het onderzoek is uitgevoerd tijdens de vakantieperiode, dus enige vertraging is niet onlogisch, maar het is dan wel zo netjes als een kandidaat dat te horen krijgt, al is het maar middels een out of office.”