Nederlandse werknemers passen zich het beste aan de veranderende omstandigheden op de arbeidsmarkt aan. Dit blijkt uit onderzoek van PwC, in opdracht van LinkedIn, in 11 landen.

Er is voor het onderzoek een zogenaamde ‘Talent Adaptability Score’ per land berekend. De Talent Adaptability Score wordt bepaald aan de hand van 5 factoren: de mate waarin werknemers intern promotie maken, het aantal functies dat iemand heeft vervuld, de mate waarin werknemers wisselen van de sector waarin ze werken, hoeveel werkgevers iemand heeft gehad en het gemiddeld aantal openstaande vacatures in een land per hoofd van de bevolking.

Aanpassen

De score is een indicator van het vermogen van arbeidsmarkten om zich aan te passen aan de veranderende markteisen, zoals de bereidheid van werknemers om hun vaardigheden aan te passen aan bijvoorbeeld nieuwe (technologische) ontwikkelingen. Dit staat los van de economische prestatie van het land. Er zijn grote verschillen per land, Nederland steekt er volgens de onderzoekers met kop en schouders bovenuit. Dit komt onder andere door de meertaligheid van de Nederlandse beroepsbevolking en het feit dat veel internationale bedrijven een basis in Nederland hebben.

Match werkgever/werknemer

Nederland is ook koploper in het maken van de juiste match tussen werknemers en werkgevers. Van de eerste voorkeurskandidaten accepteert 98 procent een aangeboden baan, in Duitsland is dit bijvoorbeeld 75 procent. Ook blijven Nederlandse werknemers lang bij een werkgever: 4 procent vertrekt binnen het eerste dienstjaar. In de US vertrekt bijvoorbeeld 14 procent in hun eerste jaar, in China en Singapore is dit 21 procent.

Het klassement van de 11 landen uit het onderzoek op basis van hun ‘Talent Adaptability Score’:

  1. Nederland
  2. Verenigd Koninkrijk
  3. Canada
  4. Singapore
  5. Verenigde Staten
  6. Australië
  7. Frankrijk
  8. Duitsland
  9. Brazilië
  10. India
  11. China

Online netwerken

Noor van Boven, Global Director Talent & Organisational Development bij TomTom: “Als technologiebedrijf begeven we ons wereldwijd in een zeer concurrerende markt als het gaat om het werven en behouden van talent. Het is voor ons essentieel om nieuwe technologieën direct te omarmen bij het zoeken van geschikte medewerkers, zodat wij als eerste toegang hebben tot nieuw talent. Online professionele netwerken als LinkedIn geven ons veel inzicht in beschikbare professionals, de landen waarin zij zich bevinden en ook hoeveel en welke ervaring zij hebben. Dit inzicht zorgt ervoor dat we de allerbeste kandidaten kunnen benaderen en leidt wereldwijd tot een kwalitatief beter wervingsproces. Dit heeft een groot verschil gemaakt in onze recruitmentstrategie.”

Opstellen van een effectieve HR-cyclus

De jaarlijkse HR-cyclus is voor veel organisaties en medewerkers een verplicht nummer. En dat is jammer, want er is veel meer uit te halen! De achterliggende doelstelling moet juist zijn om slimme plannen te maken die leiden tot zichtbare resultaten in het werk. Plannen waar mensen enthousiast van worden en waardoor zij zich ontwikkelen op een manier die waardevol is voor henzelf en voor de organisatie.
Meer info >