Wereldwijd breken geleerden hun hoofd over het staat van de economie. Is de recessie voorgoed voorbij of duurt het nog even? In het onderzoek 'Visie op Sectoren' van ABN AMRO komt naar voren dat onze economische voorspoed afhangt van de snelheid en flexibiliteit waarmee wij weten te anticiperen op de jongere generaties.

De invloed van de jongerencultuur heeft grote invloed op de huidige economische orde. De consument van nu heeft namelijk zelf alle touwtjes in handen: hij creëert zijn eigen producten, bepaalt zelf het nieuws en dwingt de werkgever te begrijpen dat hij blij mag zijn dat jij voor hem komt werken. Zo ontwikkelen consumenten zich tot producenten, ontpoppen lezers zich tot media en zijn werknemers klanten van hun eigen werkgever geworden.

 

Emotie en ratio

“Dit is de nieuwe werkelijkheid die voor ons wordt uitgetekend en als bedrijven niet opletten, staan ze erbij en hebben ze straks het nakijken,” zo spreekt Han Mesters, Sector Banker Zakelijke dienstverlening bij ABN AMRO. “Want de ontwikkelingen binnen onze maatschappij voltrekken zich razendsnel. Er wordt nu veel gesproken over het begrip netwerkeconomie, maar daarmee koppelen we de economie feitelijk los van de maatschappij. De kern is nu juist dat economie en maatschappij, werk en leven, emotie en ratio allemaal vloeiend in elkaar overlopen; het leven is een groot netwerk geworden waarbij alles met elkaar samenhangt.”

 

Meer dan één werkgever

Emotie en passie zijn binnen dit schouwspel allesbepalend. Mesters vervolgt: “De jonge generatie maakt van zijn passie zijn beroep. Hij werkt niet voor zijn geld, maar om voldoening te krijgen door zijn leven in alle facetten te delen met anderen. De passie wordt omgezet in specialistische vakkennis, vaak op meerdere terreinen. Die specialistische kennis levert toegevoegde waarde op voor meerdere bedrijven, want de nieuwe medewerker heeft niet één werkgever, maar verschillende werkgevers tegelijkertijd.”