Er wanen spookvacatures rond. Daarvan worden verschillende bureaus in de flexbranche beticht. Dat schrijft Flexmarkt. Spookvacatures zijn openstaande vacatures die of niet bestaan of die al ingevuld zijn en die alleen geplaatst worden door het bureau om ‘goede’ inschrijvingen te creëren.

Volgens anonieme ingewijden is de spookvacature echter weinig effectief doordat de werkzoekende een `worst` wordt voorgehouden. Een arbeidsadviseuse getuigt dat zij verplicht was ongeveer tien verschillende vacatures uit haar branche op eigen naam te hebben staan. Vaak kwam dat neer op het verzinnen van een vacaturetekst. Door de diversiteit aan vacatures worden werkzoekenden met verschillende achtergronden aangetrokken. Voor een werkzoekende is het niet te achterhalen of de vacature echt is vervuld (het veel gebruikte excuus om de spookvacature niet te laten doorgaan) of dat het om een spookvacature gaat.

 

Volgens adviseur arbeidsmarkt Marc Drees zijn er twee redenen voor spookvacatures: het onethisch vullen van de eigen database met cv`s en de grijze vacature. Dit zijn altijd vervulbare functies. Het gaat hier dan om functies waar men zeer regelmatig aanvragen voor binnen krijgt. Dit moet dan wel naar de werkzoekende worden gecommuniceerd.

 

UWV WERKbedrijf

In februari vorig jaar waren er ook spookvacatures op de vacaturebank werk.nl van UWV WERKbedrijf. Minister Piet Hein Donner, toen minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, reageerde op vragen uit de Tweede Kamer dat nepvacatures weliswaar misleidend zijn, maar dat het verschijnsel ook te maken heeft met verkeerd begrepen bedoelingen van werkgevers. Zo wees de minister op het fenomeen van de ‘permanente vacature’, die werkgevers op de banensite zetten om te voorzien in hun personeelsbehoefte op de langere termijn. Die werkgevers hebben volgens hem niet direct een werknemer nodig, maar willen door de tijd heen wel de keuze hebben uit een stroom sollicitanten.