Ondernemingen in het mkb hebben sinds het begin van de crisis behoorlijk moeten besparen. Zo heeft 66 procent het mes gezet in de bedrijfskosten en 56 procent in het personeel. Bij eenvijfde verdween vast personeel uit het bedrijf. Dat een ruime meerderheid optimistisch is over groei in de aankomende drie jaar is dan ook op z’n minst opvallend te noemen.
Financiering
Bijna de complete mkb zag het afgelopen jaar de vraag naar zijn producten en diensten fors dalen. Vooral de bouw, industrie, horeca en de handel hadden hier erg veel last van. Zij kregen naast een terugval in de vraag, veelal te maken met achterstallige betalingen van klanten, minder groeimogelijkheden én problemen met het aantrekken van financiering.
Dat laatste is echter maar goed ook, stelde Ron van Eijk, bestuurslid van BDO Nederland gisteren. ‘Het verstrekken van financiering ging vóór de crisis ook wel erg gemakkelijk. Een bedrijf hoefde maar zwaar verouderde jaarcijfers te laten zien of het geld was al binnen.’
Beter personeel
Ook mkb’ers zelf zien de positieve kanten van de crisis in. Zo komen ze makkelijker aan beter personeel, is de innovatie toegenomen en het personeel flexibeler. Volgens Michel de Lassacquère, directeur van Unique, zijn de mkb’ers zo blij ‘dat ze nu nog leven’, dat ze massaal (80 procent) antwoordden in een volgende crisis niets anders te zullen doen.
Tip
Het complete rapport kunt u hier downloaden.