Iets meer dan de helft (52%) van de werkgevers heeft weleens een kandidaat geworven die toch niet bleek te passen bij het bedrijf. Dat blijkt uit onderzoek van Robert Half. In het onderzoek laat ruim zes op de tien (61%) managers weten dat zo’n mismatch vandaag de dag een nóg negatievere impact heeft dan 12 maanden geleden.

Hoe belangrijk een match op cultureel niveau ook is, een kandidaat moet ook simpelweg op vaardigheden passen binnen het bedrijf. Een sterke focus op de culturele fit en daardoor minder aandacht voor de technische vaardigheden van een kandidaat was voor bijna de helft (46%) van de mismatches de oorzaak. Ook soft skills zijn belangrijk – en daar vergeten organisaties nog weleens naar te kijken, zo blijkt uit het onderzoek. Ruim vier op de tien (42%) werkgevers focust te veel op harde vaardigheden en vergeet daarbij te kijken naar de soft skills.

Betere screening kandidaten en aangepast sollicitatieproces

Betere screening van kandidaten is volgens de respondenten de meest toegepaste methode om een mismatch te voorkomen. Bijna de helft van de organisaties (49%) hanteert deze aanpak. Bovendien laat 32% weten dat ze hun sollicitatieproces onder de loep hebben genomen om efficiënter in te richten en een mismatch in de toekomst te voorkomen. Uit eerder onderzoek van Robert Half komt al naar voren dat steeds meer personeelsmanagers inzetten op een efficiënter, en dus korter, sollicitatieproces zonder kwaliteitsverlies. Dat kan zijn vruchten afwerpen, want hoe efficiënter en korter het sollicitatieproces, des te prettiger de ervaring voor de kandidaat en des te groter de kans dat nieuw talent geen interesse verliest. Zo kunnen bezettingsproblemen sneller worden aangepakt.